Crna Gora državljanima BiH izdala 2.750 dozvola za rad

24.10.2018. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Crna Gora državljanima BiH izdala 2.750 dozvola za rad

 Od ukupnog broja radnih dozvola za strance u Crnoj Gori, na državljane Bosne i Hercegovine (BiH) odnosi se 13,22 odsto.

 Od ukupnog broja radnih dozvola za strance u Crnoj Gori, na državljane Bosne i Hercegovine (BiH) odnosi se 13,22 odsto, zbog čega postoje brojni razlozi za unapređenje saradnje sa Agencijom za rad i zapošljavanje BiH, smatra direktor crnogorskog Zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić, javlja RTCG.

"Značajan broj državljana BiH angažovan je na sezonskim poslovima i inače tokom godine u raznim djelatnostima u Crnoj Gori, pri čemu se 13,22 odsto ili 2,75 hiljada od ukupnog broja dozvola za strance odnosi na njih", naveo je Mustafić na konferenciji za novinare povodom posjete predstavnika Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Mustafić je dodao da je to prilično veliki broj, a radi se uglavnom o poslovima i djelatnostima sezonskog karaktera u turizmu ili građevinarstvu.

"Postoje brojni razlozi za našu saradnju, jer je sve više interesovanja investitora koji dolaze u Crnu Goru, pa žele izaći na regionalno tržište. Tu nam treba mnogo zajedničkog rada, razmjena informacija i veće saradnje naših službi i ostalih segmenata zavoda u BiH", naveo je Mustafić.

On je ocijenio da će biti sve više potrebe za ozbiljnijom saradnjom privreda dvije države u oblastima infrastrukture, turističke privrede i građevinarstva.

"Sigurno ćemo tu saradnju podići na značajnije viši nivo prateći politike naših vlada, odnosno ministarstava za rad i socijalno staranje", dodao je Mustafić.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Muamer Bandić, kazao je da žele da se razmijene pozitivna iskustva i podaci koji se odnose na zapošljavanje sezonskih radnika između dvije institucije.

"Želimo da razmijenimo i druga pozitivna iskustva koja mogu značajnije doprinijeti smanjenju stope nezaposlenosti i povećanju stope zaposlenosti u BiH", rekao je Bandić.

Prema njegovim riječima, saradnja će da se ogleda kroz mogućnost realizacije sporazuma koje su dvije države u proteklom periodu inicirale, a u fazi su pregovaranja. Radi se o sporazumima o sezonskom zapošljavanju radnika iz BiH u Crnoj Gori i o socijalnom osiguranju između dvije države.

"Nama je bitno da dođemo do tačnih podataka o broju radnika iz BiH koji se sezonski zapošljavaju u Crnoj Gori kako bi pratili kretanje na tržištu rada radne snage u BiH. Takođe, želimo da vidimo kolika je potreba u narednom periodu za radnike iz BiH kako bi mogli da se što bolje opredijelimo da ne dođemo u situaciju da BiH postane deficitarna kadrom koji se zapošljava u Crnoj Gori", zaključio je Bandić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti