Počela konferencija PIT Krajina 2018 u Bihaću

25.10.2018. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Počela konferencija PIT Krajina 2018 u Bihaću
OTVORI GALERIJU

Preko 160 učesnika iz oko 70 kompanija i organizacija opredjelili su se aktivno učestvovati u radu ovog stručno-poslovnog skupa.

PIT Krajina 2018, konferencija namjenjena proizvodnim kompanijama koja se održava u organizaciji konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting i U.G. Bosanske Krajine u Sarajevu, započela je sa radom danas u hotelu Park u Bihaću. 

Preko 160 učesnika iz oko 70 kompanija i organizacija opredjelili su se aktivno učestvovati u radu ovog stručno-poslovnog skupa koji za industriju cijele Bosanske Krajine i BiH može igrati važnu ulogu. Konferenciju su otvorili Adnan Bajrić ispred udruženja Bosanska Krajina i dr. Hadis Bajrić, projekt menadžer firme Targer E&C i profesor na Mašinskom Fakultetu u Sarajevu. 

Iako sama konferencija cilja na stručno osnaživanje krajiških firmi i njihovo bolje povezivanje sa ostalim dijelovima BiH i regije, učesnici iz svih, čak vrlo udaljenih, krajeva Bosne i Hercegovine, kao i iz Hrvatske, Srbije i Slovenije daju poseban doprinos održavanju ovog skupa. Renomiranim partnerima i sponzorima konferencija je pored ostalog odlično poslužila da svoje usluge i proizvode predstave proizvodnom sektoru.

Konferencija predstavlja odličnu priliku da se učesnici upoznaju sa aktuelnim i naprednim metodama, tehnikama i tehnologijama u poslovnim operacijama i efektima njihove implementacije u bh. proizvodne kompanije, kao i da se upoznaju sa kolegama, ekspertima i poduzetnicima iz kompanija koje dijele zajedničke izazove proizvodne djelatnosti.

Ne manje važna misija konferencije je dodatno oživljavanje krajiške privrede kao i bolje povezivanje kompanija i stručnjaka iz Bosanske Krajine sa ostatkom BiH i regije Zapadnog Balkana.

Konferencija se izvodi prema nekoliko tematskih cjelina:

  • Stručna izlaganja 
  • Izlaganja domaćih i međunarodnih organizacija s ciljem podrške biznisu
  • B2B poslovni susreti i umrežavanje
  • Panel diskusija na jednu od gorućih tema BH privrede
  • Obilazak pogona tvornice mliječnih proizvoda Meggle Bihać

Centralni sadržaj konferencije predstavljaju izlaganja regionalnih stručnjaka koji će dati osvrt na aktulne teme operacionog menadžmenta na kojima kompanije razvijenih zemalja grade svoju konkurentsku prednost kao što su: 

  • Lean tehnike za povećanje konkurentnosti, 
  • Integrisana logistika i upravljanje lancem snabdjevenija (SCM), 
  • Upotreba robota i automatizacija u proizvodnim procesima,
  • Energetska efikasnost u industriji, 
  • Te sasvim izvjesna digitalizacija poslovnih procesa, ili digitalna revolucija poznatija pod nazivom Industrija 4.0.

Kako bi se upotpunila priča, organizatori su se potrudili da na konferenciju dovedu predstavnike domaćih, regionalnih i međunarodnih institucija koji u svojim programima nude mogućnosti finansiranja privatnih i javnih projekata, te će prisutni moći postaviti pitanja o uslovima i načinu finansiranja vlastitih poslovnih ideja. 

Panel diskusijom će se pokušati dati odgovor na jedno od gorućih pitanja BH privrede i države općenito: Kako osigurati i održati dovoljno stručne radne snage za BH industriju? O ovom pitanju će govoriti poduzetnici i direktori domaćih industrijskih kompanija, kao i panelisti iz Privredne Komore i agencije Kolektiv / Posao.ba. Fokus panela će biti pokušaj da sa dosadašnjih konstatacija "kako imamo veliki problem", tj, "kuknjave" prebacimo na planiranje akcija koje mi imamo u svojoj moći da kao društvo izvršimo i slijedimo.

Tokom cijele konferencije će biti omogućeno poslovno umrežavanje, a za ove namjene će biti predviđena i 3 posebna bloka unutar kafe pauza. Posebna pažnja će biti usmjerena prema partnerima i sponzorima konferencije, koji će imati svoje promo-kutke na marginama konferencije i na kojima će svi zainteresirani učesnici moći dobiti više informacija o proizvodima i uslugama tih kompanija. Svi sponzori izlažu isključivo usluge i proizvode koji služe ili mogu da služe kao podrška poslovanju proizvodnih kompanija.

Na samom kraju konferencije PIT Krajina 2018 je za sve proizvodne sladokusce predviđen obilazak kompanije koja predstavlja jednog od prvaka bh. prehrambenog sektora – mljekare Meggle.

Domaćini iz ove firme su omogućili ostvarivanje uvida u njihove standardizirane i tehnološki visoko razvijene procese i postrojenja, uz degustaciju njihovih proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti