Banja Luka dobila status turističkog mjesta

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Banja Luka dobila status turističkog mjesta

Dobiti status turističke destinacije nakon dobijanja statusa turističko mjesto je jako bitno za upisivanje u mapu turističkih destinacija naše regije, kao i Evrope.

10.11.2018. 09:11 Izvor: / Akta.ba

Dobijanje statusa turističke destinacije prva je bitna stavka kojoj Banjaluka kao turističko mjesto može da teži, rekla je pomoćnik direktora Turističke organizacije Banjaluka Minja Šurlan na konferenciji za novinare povodom proglašenja Banjaluke turističkim mjestom. Kako je naglasila, cilj Turističke organizacije da se objedine sve turističke atrakcije u okolini grada, te da se teži dobijanju satusa turističke destinacija.

"Dobiti status turističke destinacije nakon dobijanja statusa turističko mjesto je jako bitno za upisivanje u mapu turističkih destinacija naše regije, kao i Evrope", rekla je Šurlan i dodala da će status turističkog mjesta Banjaluci donijeti mnoge benefite.

"Prema Zakonu o boravišnim taksama dobijamo mogućnost povećanja boravišne takse, koja je u Banjaluci do sada iznosila dvije KM, a sada kad je dobijen status turističkog mjesta imamo mogućnost da iznosi tri KM. Sva sredstva od boravišnih taksi, koja dijelimo sa Turističkom organizacijom Republike Srpske, iskoristićemo za promociju Banjaluke kao turističkog mjesta i promociju kapaciteta u cilju povećanja broja turista, njihovih dolazaka i broja noćenja", rekla je ona.

Šurlan je kazala da je Turistička organizacija Banjaluka, u cilju efikasnijeg poslovanja i olakšanja registracije apartmana, soba i stanova za iznajmljivanje i kuća za odmor fizičkih lica objedinila sve nadležne insitucije i u saradnji sa istima pripremila kratki vodič za proces registracije.

"Na sajtu TOBL-u zainteresovani mogu popuniti zahtjev i nakon potpisivanja ugovora mogu dobiti svu potrebnu dokumentaciju od Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge / APIF/, Poreske uprave, Službe za strance i gradskog Odjeljenja za privredu čime se skraćuje proces i olakšava građanima da registuju svoje smještajne jedinice /stan na dan", rekla je Šurlan i dodala da je u Banjaluci registrovano više od 2.000 smještajnih kapaciteta.

Prema njenim riječima, ove godine planirano preko 90.000 turističkih dolazaka u Banjaluku i 130.000 noćenja, te da će u ostvarivanju ovog cilja u mnogome pomoći manifestacija „Banjalučka zima“ koja je ove godine dobila drugačiji koncept, kao i povećanje pristupačnosti Banjaluke, uvođenjem povoljnijih avionskih linija kompanijom „Rajaner“ sa banjalučkog aerodroma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti