Dvadeseta godina poslovanja KING ICT-a obilježena rastom poslovanja i portfolija

19.12.2018. 12:03 / Izvor: Akta.ba
Dvadeseta godina poslovanja KING ICT-a obilježena rastom poslovanja i portfolija

Dvadeseta godina poslovanja KING ICT-a pamtit će se po daljnjem rastu poslovanja i portfolija.

Dvadeseta godina poslovanja KING ICT-a pamtit će se po daljnjem rastu poslovanja i portfolija. Pozitivni privredni trendovi i digitalizacija poslovanja doprinose uzlaznom trendu s kojim KING ICT završava svoju jubilarnu godinu i ulazi u 2019.  

Završavajući drugu deceniju poslovanja, KING ICT broji 480 zaposlenih. Uspostavljena partnerstva sa svjetskim IT firmama i potvrda postojećih, omogućavaju pristup aktuelnim tehnologijama koje korisnicima pružaju kvalitetnu uslugu. Proširenje poslovanja na međunarodna tržišta poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Azerbajdžana, Kuvajta i Katara, posebno u području cyber sigurnosti, potvrđuje visoku kvalitetu rada stručnjaka KING ICT-a. 

"Uspješnom poslovanju u prilog idu i brojevi: u usporedbi sa prošlom godinom, predviđeni rast prihoda u 2018. veći je od 20%. Bilježimo ekspanziju poslovanja u granama poput sigurnosti, energetike, građevinarstva i transporta. Slijedeći viziju integratora industrijskih rješenja po principu ključ u ruke, dio prihoda ostvarujemo na projektima iz domene energetske učinkovitosti, izgradnje naftnih postrojenja, industrijske automatizacije i regulacije, što nisu tradicionalni ICT prihodi", navode iz ove kompanije.

Godina na zalasku označava i završetak rada na projektima u tim domenama. Među najznačajnijima svakako je Projekat dogradnje rezervoarskih prostora za sirovu naftu s pripadajućom sigurnosnom i nadzornom opremom Terminala Omišalj za JANAF koji je sa završetkom 2018. u potpunosti realiziran. U tom su projektu, u sklopu zajednice ponuđača, učestvovali i stručnjaci KING ICT-a. Za HEP Elektru implementirano je SAP IS-U industrijsko rješenje za informatizaciju obračuna, izračuna isplate i naplate računa, putem kojeg je dosad izdano 8 milijardi kuna računa. Ovu godinu je obilježila i velika promjena u hrvatskom bankarskom sektoru pripajanjem Splitske banke OTP banci koja sada posluje kao jedna banka (OTP Banka), a u čijoj je integraciji pomogao i KING ICT. 

Rapidni razvoj digitalizacije ukazao je na važnost softvera kao goriva moderne ekonomije. Stoga su dodatni napori uloženi u dalji razvoj Sektora softverskih rješenja koji će se u 2019. useliti u nove prostore u centrali KING ICT-a.  

Sljedeća godina donijet će nove promjene poslovnih modela u mnogim industrijama, pa tako i u ICT industriji. Tradicionalna ICT infrastruktura, platforme i softveri sve se više kupuju po pretplatničkom modelu (XaaS - Anything as a Service), što će dovesti do pada tradicionalnih prihoda, ali i rasta novih. 

"U skladu s tržišnim promjenama i kako bismo odgovorili na izazove, fokusirat ćemo se na tri cilja: razvoj vlastitih inovativnih ICT proizvoda specifičnih industrijskih rješenja i profesionalnih usluga, zadržavanje postojećih i privlačenje novih talenata u Hrvatskoj i regiji te na internacionalizaciju poslovanja", saopćeno je iz KING ICT-a.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti