Kenan Kekić: Sve investicije Eurofarm Centra vezane su za kadrovska pitanja

14.01.2019. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Kenan Kekić: Sve investicije Eurofarm Centra vezane su za kadrovska pitanja

Eurofarm - Centar Poliklinika posluje skoro 20 godina i predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendencijim rasta i širenja.

Eurofarm Centar je privatna zdravstvena ustanova sa dugogodišnjim iskustvom u liječenju pacijenata i pružanju zdravstvenih usluga iz široke palete. Eurofarm - Centar Poliklinika posluje skoro 20 godina i predstavlja vodeću privatnu zdravstvenu ustanovu sa tendencijim rasta i širenja. Okupljaju preko stotinu vrhunskih stručnjaka koji posluju na šest lokacija – Ilidža, Unitic, Visoko, Goražde, IUS i centralna laboratorija u ulici Kolodvorska 5.

Kako se bore sa zadržavanjem kadra, o trenutnim aktivnostima, budućim planovima, novim uslugama Eurofarm Centra, te perspektivi privatnog zdravstva za Akta.ba je govorio izvršni direktor kompanije Kenan Kekić.

Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima u 2018. godini? Šta je to što ju je obilježilo u poslovnom smislu?

- U 2018. godini smo postigli najbolje poslovne rezultate u skoro 20 godina postojanja, povećali broj korisnika naših usluga za skoro 30%, te uradili kompletnu reorganizaciju poslovanja. Povećan je broj stalno zaposlenih ljekara za 50% i urađena informatizacija poslovanja, kroz uvođenje najsavremenijeg zdravstvenog informatičkog sistema. Kroz 2018. godinu pacijent i Hipokratova zakletva su nam bili i ostali na prvom mjestu, jer pacijent može birati nas, a ne i mi njega.

Kao najveća privatna zdravstvena ustanova koja se bavi primarnom i specijalističko konsultativnom zdravstvenom djelatnošću, sa kakvim ste planovima ušli u 2019. godinu?

- Zahvaljujući završenim procesima reorganizacija i unapređenja poslovanja, u toku 2019. godine nas očekuje veliko širenje poslovanja. Svoje usluge ćemo ponuditi klijentima nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena. Također u Sarajevu proširujemo polikliniku Unitic, koja će postati centar poslovanja za KS. Broj usluga koje ćemo nuditi će također biti značajno proširen. 

Kako planirate rješavati pitanje kadra kroz otvaranje novih poslovnica?

- Pitanje ljekarskog kadra je najvažnije pitanje. Svjedoci smo odlaska velikog broja ljekara u EU zemlje, usporen proces odlaska na specijalizacije, sve manja zainteresiranost za studiranje na medicinskim fakultetima i posljedično povećanje starosne dobi ljekara koji rade. Na ovome intenzivno radimo i konstantno širimo tim ljekara koji rade kod nas. Trenutno imamo 3 ljekara koji završavaju specijalizacije, a planiramo povećavati taj broj. Sve buduće investicije su vezane najprije za kadrovska pitanja i pored pronalaska adekvatnog prostora puno komplikovanije je pronaći ljekare koji su spremni ostaviti poslove u državnim zdravstvenim ustanovama i preći u privatni sektor. Zahvaljujući trendovima u zdravstvu ovakvih ljekara je sve više. Na nama će biti da im ponudimo motivirajuću radnu sredinu. 

Prošle ste godine predstavili revolucionarnu metodu u dijagnostici srčanih oboljenja. Jesu li u planu inovativne usluge i ove godine?

- Naša vizija je da kao vodeća privatna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, pratimo najsavremenije svjetske trendove iz područja medicine, a koja će omogućiti kvalitetnu, sveobuhvatnu, kontinuiranu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu našim pacijentima. Navedeno traži praćenje trendova, obezbjeđenje opreme i obuku kadra. Jedan od primjera je i naša laboratorija koja danas nudi preko 600 različitih analiza, a neke od njih prije nije bilo moguće raditi u BiH.

Koje medicinske discipline su u fokusu rada Eurofarm Centra?

- Kao najveća privatna zdravstvena ustanova pokrili smo gotovo sve medicinske discipline, od opće i porodične medicine, preko medicine rada, internističkih disciplina do opće i abdominalne hirurgije.

Da li se vi suočavanje sa problemom odlaska i zadržavanja stručnog medicinskog kadra? Koji je vaš savjet onima koji se dvoume otići ili ostati?

- Ovo je pitanje koje i mene, kao građanina Bosne i Hercegovine jako brine. Naša ekonomija je takva da ne može ljekarima ponuditi finansijske uslove kakve mogu dobiti u zemljama EU. Sa druge strane veliki je pritisak različitih agencija koje vrbuju ljekare iz BiH za prelazak u EU, jer je naš edukativni sistem poprilično cijenjen. Država na svakog svršenog specijalistu uloži kroz školovanje par stotina hlijada KM, a novi poslodavac ponudi bolje radne uslove i dobije kadar skoro pa besplatno. Ali tako je u svim postsocijalističkim državama i taj trend će biti samo izraženiji u budućnosti. Kada ljekar bude zadovoljan finansijskim uslovima, opremom i radnom sredinom neće razmišljati da ide dalje. Ima nešto i u onoj Šantićevoj "Ostajte ovdje. Sunce tuđeg neba ne grije k'o što ovo grije".

Kakva je pozicija i perspektiva privatnog zdravstva u Bosni i Hercegovini s obzirom na najavu brojnih reformi?

- Privatni zdravstveni sektor u BiH će neminovno rasti i razvijati se. Sve je veći broj pacijenata sa dodatnim zdravstenim osiguranjima, koji uslugu traže u privatnom sektoru. Također, sve je veća svijest o prevenciji zdravlja i mnogi pacijenti ne žele liste čekanja nego brzu, kvalitetnu i ljubaznu uslugu, jer zdravlje je najveće bogatstvo koje imamo. Najbitnije je da je pacijent, a ne zarada na prvom mjestu! Zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu. I privatni i javni zdravstveni sistem postoji zbog pacijenata i sve mora biti podređeno njima.

Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti