Austrija investirala u BiH 1,3 milijardi eura

25.02.2019. 20:07 / Izvor: Akta.ba
Austrija investirala u BiH 1,3 milijardi eura

Bosna i Hercegovina ima jake ekonomske, političke i istorijske veze sa Austrijom. Austrija snažno podržava ekonomski i evropski put Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ima jake ekonomske, političke i istorijske veze sa Austrijom. Austrija snažno podržava ekonomski i evropski put Bosne i Hercegovine, a investicije ove zemlje u našu zemlju su oko 1,3 milijarde eura, izjavio je danas u Sarajevu na Ekonomskom forumu BiH ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić. 

Investicije Austrije su usmjerene na finansijski sektor i sektor osiguranja. Ulaganja Austrije aktivna su i u drugim sektorima. U BiH djeluje oko 200 austrijskih kompanija koje zapošljavaju oko 7.500 ljudi.

"Ovo je značajan broj i ovdje postoji jako puno prostora da se saradnja unaprijedi. Trenutno je najaktivnija metalna industrija koja u ukupnom izvozu učestvuje sa 37 posto, od čega se 50 posto plasira u Austriji i Njemačkoj", rekao je Kozarić.

Naveo je da ovdje postoji i velika šansa za drvnu industriju, agrokulturu, poljoprivredu, energetiku, turizam...

"Naše vlasti trebaju osigurati poticaje i subvencije kako bi naši poljoprivrednici bili konkurentni sa austrijskim jer mi nažalost više izvozimo hrane, nego što uvozimo, naročito one koja bi mogla biti konkurentna na austrijskom tržištu", kazao  je Kozarić, te naveo da je Austrija jedina zemlja gdje je pokrivenost uvoza-izvozom 145 posto.

"Ovo je jedina zemlja gdje ostvarujemo suficit, što znači da su naši proizvodi prepoznati kao pouzdani partneri na tržištu Austrije", pojasnio je Kozarić.

Dalje je naveo da u Austriji živi 160.000 bh. građana, da su dobro integrirani, cjenjeni kao radnici i  pouzdani. Čak 3.000 studenata iz BiH studira u Beču i Gracu i najbolji su  na svojim fakultetima.

"Iskreno se nadam da će se većina njih vratiti u BiH i da će svoje znanje ovdje iskoristiti, jer je mladost i znanje najveći resurs Bosne i Hercegovine", kazao je Kozarić navodeći da je neophodno mlade ljude animirati i pružiti im šansu kroz start-upe, tehno parkove i drugo s tim da su i podrške vlada  neophodne.

Svaka biznis traži ekonomsku stabilnost, podcrtao je Kozarić, te izrazio svoje nadanje da će BiH ubrzo dobiti kanditatski status EU što će svakako pomoći da se investitori u našoj zemlji osjećaju sigurnije.

Poručio je svima koji žele da grade svoj biznis ili nešto ostvare u Austriji da se mogu oslonuti na svoju Ambasadu koja je za sve otvorena 24 sata.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti