U Banjaluci otvoren 23. Sajam GRAMES-DEMI 2019. pod sloganom "Okrenuti prirodi"

13.03.2019. 12:53 / Izvor: Akta.ba
U Banjaluci otvoren 23. Sajam GRAMES-DEMI 2019. pod sloganom 'Okrenuti prirodi'
OTVORI GALERIJU

Neke od kompanija tradicionalno poklanjaju povjerenje ovom događaju, pa tako i ove godine njih više od 100 iz 11 zemalja regiona predstavilo je svoje proizvode i usluge.

U Banjaluci svečano otvoren 23. Međunarodni sajam građevinarstva i elektro-mašinske industrije i inovacije GRAMES-DEMI 2019.

Pored privrednog značaja koji sajam uspješno prezentuje godinama unazad, akcenat je ove godine stavljen na kvalitetne prirodnih materijala, energetsku efikasnosti, kao i društvene odgovornosti prema prirodi i čovjeku, zato je njegov ovogodišnji slogan "Okrenuti prirodi".

Neke od kompanija tradicionalno poklanjaju povjerenje ovom događaju, pa tako i ove godine njih više od 100 iz 11 zemalja regiona predstavilo je svoje proizvode i usluge.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske otvorio je sajam rekavši da je realni sektor temelj svake države i društva, te da Vlada RS-a  u narednom periodu veći akcenat stavlja baš na ovaj sektor, ali i na pomoć privredi i na veće rasterećenje privrede.

"Izlagači privrednici su partneri razvoja zemlje, i sve što Vlada RS planira da raditi u narednom periodu treba da radimo u dogovoru sa privrednicima i da zajedno nalazimo najbolja rješenja koja će biti dobra prije svega za privrednike ali i za ljude koje zapošljavaju. Vlada RS će biti servis i podrška i kreirat će zajedno sa privrednicima takva zakonska rješenja koja će omogućiti da se u narednom periodu ovakvi sektori brže i bolje razvijaju te da svojim zaposlenicima sačuvaju radna mjesta, omoguće im veća primanja ali stvore i nova radna mjesta za generacije koje dolaze", rekao je Višković.

Dobrica Žugić, predsjednik uprave Banjalučkog velesajma - Sajam d.o.o, je u ime organizatora kazao da je ovaj sajam ujedno i jedan od vijesnika proljeća, bar kada je građevinska sezona u pitanju pa je on i dobra prilika da se na jednom mjestu predstave svi oni najnoviji trendovi iz oblasti građevine, izgradnje i opremanja.

"Neke kompanije su od samoga početka sa nama, i one su dobar primjer za neke nove kompanije koje do sada nisu učestvovale da sagledaju njihove uspjehe i rezultate koje su otvarile kroz dosadašnje učešće pa da se u narednom periodu i oni prijave na sajam", kazao je Žugić.

Rajko Dukić, predstavnik izlagača sajam i predsjednik kompanije Boksit Milići, prisutnima je kazao da samo privrednici u realnom sektoru znaju koliko je zapravo teško doći do određenog uspjeha.

"Samo oni koji imaju znanje, upornost, volju i znanje mogu osmislititi i dati tržištu ono što mu zaista i treba. Takve kompanije su prisutne i na ovom sajmu i zajedno sa njima možemo graditi bolje privredno društvo i razvijati ekonomiju", rekao je Dukić.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banja Luke rekao je da je grad Banja Luka ozbiljan servis realnom sektoru i privredi i to je jedan od njihovih primarnih ciljeva. Dodao je da Grad ima dvojaku ulogu, te da je on prije sve ga poslodavac.

"Prošle godine smo imali oko 30 miliona KM kada je oblast građevinarstva u pitanju, ove godine riječ je o nekih 40 miliona KM iz različitih infrastrukturnih projekata koje grad kao poslodavac sprovodi i podržava realni sektor. Jedan od problema na koji nailazimo jeste da ponekad imamo prebrz tempo kada izvođači ne mogu da prate izgradnju, ali se i u tom segment trudimo da te rokove ispoštujemo. Zahvalni smo svim privrednicima koji sprovode značajne projekte na tlu našeg grada i koji su ga prepoznali kao plodno tlo za investicije ali smo zahvalni i Vladi RS koja podržava sve naše zajedničke projekte", rekao je Amidžić.

Dragan Jevtić, pomoćnik Ministra za urbanizam i prostorno planiranje Republike Srpske rekao je da je Minstarstvo ove godine planiralo izmjene zakona o prostornom uređenju kroz koje će se olakšati procedure za dobijanja određenih dozvola za izgradnju ali i podsjetio na Zakon o građevinskim proizvodima koji je dao određene pogodnosti proizvođačima kako u pogledu kvalitete tako i prilikom uvoza roba.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vjekoslav Petričević prisutnima se obratio u ime pokrovitelja Sajma kazavši da je sajam prilika da se kompanijama koje nemaju sredstava za izlazak na međunarodne sajmove, omogući da na ovaj način dođu do doređenih kontakata koji će im olakšati dalje poslovanje.

Kao i svake godine, i ove godine najbolji izlagači biće nagrađeni zlatnom, srebrenom i bronzanom libelom, iz više oblasti koje obuhvata sajam GRAMES-DEMI 2019, kao što su noviteti u proizvodnji, elektro-industrija, najbolji proizvod, cjelokupnost prizvodnje, građevinske mašine itd., kao i posebnom nagradom za šampiona sajma.

Organizatori su kazali, da kada je riječ o podacima iz 2018. godine, na sajmu je učestvovalo 116 izlagača, najviše iz BiH, njih 96, a preostalih 20 došlo je iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Kine. Sajam je tada posjetilo skoro 7.000 posjetilaca.

Sajam se održava u period od 13. do 16. marta na Banjalučkom velesajmu. Njegov glavni pokrovitelj je Ministarstvo privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske.

Medijski pokrovitelj sajma je poslovni portal Akta.ba.

Za posjetioce sajam je otvoren od 10 do 19 časova, u subotu 16. marta od 10 do 16 časova.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti