Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BIT Alijansa i UNDP pokreću digitalni ideaton za odgovor na COVID-19 u BiH

11.04.2020. 08:55 / Izvor: Akta.ba

Putem virtualnog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, danas je u Sarajevu ozvaničena saradnja između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Udruženja Bit Alijansa. Saradnja te dvije organizacije zasniva se na zajedničkim težnjama ka korištenju tehnologije kao alata za održivi i inkluzivan razvoj u Bosni i Hercegovini.

"Partnerstvo između UNDP-a i Bit Alijanse, kao zajedničkog glasa IKT sektora u Bosni i Hercegovini, stvorit će važne mogućnosti za ubrzanje digitalizacije uprave, njegovanje digitalne ekonomije i ohrabrivanje informacijskog društva. U ovim izazovnim vremenima saradnja UNDP-a i Bit Alijanse usmjerena je na stvaranje prilika iz poteškoća kroz novu platformu na kojoj ljudi mogu predložiti svoje inovativne ideje za pomoć društvu, upravi i privredi u prevazilaženju krize izazvane koronavirusom", izjavila je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Kako se navodi u saopćenju UNDP-a, prva konkretna zajednička aktivnost BiT Alijanse i UNDP-a je digitalni ideaton, covIDEJA 2020, koji predstavlja platformu za pronalaženje inovativnih ideja i rješenja koje predlažu građani, što će pomoći ne samo u prevazilaženju negativnih posljedica uzrokovanih trenutnom pandemijom COVID-19, nego će i ponuditi pogled u budućnost ka široj pozitivnoj promjeni.

Izvršna direktorica Bit Alijanse Tatjana Vučić istakla je da UNDP i Bit Alijansa potpisivanjem memoranduma o saradnji nastavljaju uspješnu realizaciju zajedničkih projekata i inicijativa. 

"Od danas je dostupna i naša zajednička inicijativa covIDEJA 2020 koja ima za cilj da pokaže da svi možemo biti dio lanca koji radi za dobrobit svih nas. Sigurni smo da će ideje koje budu dostavljene ponuditi novu perspektivu pri rješavanju novonastale krize u svim aspektima. Neka digitalno osviješteno društvo bude naša zajednička pobjeda", navela je Vučić. 

Ideaton covIDEJA 2020 bit je pokrenut web stranici digitalnovrijeme.ba, uz podršku više od 20 partnera, uključujući institucije, opštine i gradove, akademsku zajednicu, profesionalne mreže, organizacije civilnog društva, privatni sektor, ambasade i međunarodnu zajednicu.

Ideaton će trajati dvije sedmice, do 24. aprila a krajnji cilj je da ohrabri vlasti, privatni sektor, civilno društvo i međunarodnu zajednicu u provođenju predloženih ideja, kako bi se kolektivna inteligencija prevela u konkretne rezultate koji poboljšavaju kvalitet života za sve.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti