Borko Đurić: Republici Srpskoj treba veći privredni rast

27.12.2017. 10:55 / Izvor: Akta.ba
Borko Đurić: Republici Srpskoj treba veći privredni rast

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ocijenio je da Republici Srpskoj, i pored pozitivnih trendova koje je zabilježila ove godine, treba veći privredni rast kako bi se približila privredama razvijenijih zemalja.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ocijenio je jučer, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare u Komori, da Republici Srpskoj, i pored pozitivnih trendova koje je zabilježila ove godine, treba veći privredni rast kako bi se približila privredama razvijenijih zemalja.

"Projekcija privrednog rasta od 3,5 odsto neće biti dovoljna. Bez šest, sedam ili osam odsto rasta za nas nije dovoljno da bismo korak po korak pristigli one koji su daleko odmakli ispred nas i poboljšali standard. Potrebne stope rasta moguće je ostvariti ukoliko se dosljedno sprovedu mjere koje su zacrtane u Programu ekonomskih reformi Srpske za period od 2018. do 2020. godina", istakao je Đurić i dodao da je Privredna komora RS podržala Program ekonomskih reformi, jer se veliki dio prioritetnih mjera poslovne zajednice, u različitoj formi, našao u ovom dokumentu.

Komentarišući ekonomska i privredna kretanja u 2017. godini, predsjednik Komore je naveo da je privreda Srpske zabilježila ohrabrujuće podatke, jer je ostvarena rast industrijske proizvodnje, broja zaposlenih, a smanjen spoljnotrgovinski deficit.

"Nažalost, zabilježili smo i pad likvidnosti privrede i rast zaduženosti privrede. To moramo imati u vidu i kada planiramo 2018. godinu", rekao je Đurić.

Jedan od problema sa kojima se privreda Srpske suočava je i odlazak aktivne radne snage i, kako je napomenuo, uskoro će veći problem biti kako obezbijediti popunjenost već postojećih radnih mjesta, nego obezbijediti nova.

"Moramo raditi na tome da prestanu razlozi da se hvalimo kako imamo jeftinu radnu snagu, nego da se hvalimo da imamo produktivnu radnu snagu. Kada bismo imali dovoljno sredstava da najniža plata bude 1.000 KM, bojim se da bi se u kratkom vremenu i to izgubilo kroz sve šupljine koje postoje u našem ukupnom načinu funkcionisanja. Nije bitno da li će najniža plata biti 400 ili 450 KM jer je i jedno i drugo malo. Trebamo stvoriti uslove da budemo traženi za mnogo veću cijenu. Odliv radne snage neće spriječiti ni duplo veći iznos najniže plate", istakao je predsjednik Đurić.

Novogodišnji prijem, kojem se odazvao veliki broj predstavnika medija, tradicionalno je bio prilika da se predstavnici Komore zahvale novinarima na dobroj saradnji i, uz najljepše želje, požele i da ova saradnja u 2018. godini bude još bolja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti