Cenić o BH Telecomu: Privatizacija samo izgovor za štrajk

07.12.2020. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Cenić o BH Telecomu: Privatizacija samo izgovor za štrajk

Ona napominje kako se ne radi o privatizaciji kioska već o velikoj firmi koja i sada donosi solidnu dobit.

Bivši član Nadzornog odbora BH Telecoma Svetlana Cenić koja se na ovoj funkciji ne nalazi od 01. jula ove godine, za portal Startbih.ba prokomentarisala je aktuelni protest dijela Sindikata BHT-a i Eroneta.

"Iako više nisam u BHT znam da kada se i prošli put pregovaralao isto se poturala priča o privatizacija Telecoma. Koliko ja znam, iako ne mogu da garantujem, niti će ko tražiti privatizaciju Telekoma niti bi to bilo pametno raditi u ovo vrijeme kada u cijelom svijetu vlada neizvjesnost i niko nema para da kupuje Telecom po njegovoj procjenjenoj vrijednosti. To bi bio pogrešan momenat", smatra Cenić.

Međutim, ona ističe da su prosječne plate u BHT sasvim pristojne i da je privilegija raditi u takvoj kompaniji, te naglašava kako BHT nema dugova, a investicije finansira vlastitim sredstvima za razilku od Telekoma Srbija koji je kupio Mtel, a ima dug od 1,19 milijardi eura.

"I tokom prošlih pregovora je bilo „dodavača“ kerozina. Proturaju se takve informacije, onda se traži zaštita ako bi došlo do privatizacije... Poenta je da sindikat, BHT i Vlada sjednu zajedno i sve iznesu na sto. Osim toga kako izgleda štrajk u ovo vrijeme kada mnogi ostaju bez posla!? Zato se priča prebaci na privatizaciju za koju iskreno, bar do 01. jula do kada sam bila tamo, ne znam da postoje ikakvi pregovori, nagovještaji ili namjera da se to uradi. Čak je premijer Novalić rekao da nema privatizacije BHT i da to nije u planu. Ne vjerujem da se išta drastično promjenilo od 01. jula do danas", kaže Cenić.

Ona napominje kako se ne radi o privatizaciji kioska već o velikoj firmi koja i sada donosi solidnu dobit.

"Osim toga privatizacije je složen proces. Trebalo bi se mnogo stvari uraditi da bi uopšte došlo do prodaje. Nije Federacija Republika Srpska gdje sve odlučuje jedan čovjek. Ovdje ipak ima više ljudi koji bi reagovali. Mislim da je privatizacija samo izgovor za štrajk jer su plate i uslovi pristojni sa izuzetkom montera koji u vrijeme pandemje moraju ići po kućama, sanirati kvarove i sl. pa im nije lako. Zašto štrajkuje Eronet koji je za razliku BHT jednim dijelom prodat?", dodaje naša sagovornica.

Prema njenom mišljenju BHT bi se prvo trebao reorganizovati, ojačati i time povećati vrijednost i da se ne smije dozvoliti da ga se obezvrijedi prije prodaje ukoliko se ikada i donese takva odluka. U svakom slučaju smatra da bi bilo suludo prodavati ga u vrijeme globalne recesije.

Foto:N1

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti