Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Delegatima neće biti smanjeni paušali i naknade

21.05.2020. 09:35 / Izvor: Akta.ba

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije bilo dovoljno glasova poslanika iz Republike Srpske za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju.

Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, izrazila je svoje neslaganje sa prijedlogom da se ukinu paušali državnim zastupnicima, koji iznose 700 KM.

Kazala je da ostaje pri svom stavu, te da smatra da je taj prijedlog "čisto politikanstvo".

"Oni već godinama predlažu taj zakon, a Boga mole da ne prođe. Niko od nas nije gadljiv na novac, ali isto tako moram naglasiti da niko od nas nije bez empatije i osjećaja za pomoć drugim ljudima. Moje je diskreciono pravo kako ću svoj novac rasporediti",kazala je Vulić.

Prijedlog su predložili poslanici Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović, a koji predviđa ukidanje paušala, te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Predlagači su kazali da su zakon predložili zbog osiguranja pravičnosti jer te naknade smatraju prevelikim i nepotrebnim, a iznose 700 KM. 

Mjesečni planirani iznos sredstava na ime paušala poslanicima i delegatima je 40.671 KM neto, što za mandatni period od četiri godine iznosi 1.952.245 KM.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti