Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Delić: Refundirat ćemo Vijeću ministara 880.000 KM, koliko kažu da gube na vizama i taksama turista

31.05.2021. 10:11 / Izvor: Akta.ba

Obzirom da je jedan od argumenta Vijeća ministara BiH vezano za ukidanje viza turistima s područja Kraljevine Velike Britanije, Irske i Kraljevine Saudijske Arabije i to da će država ostati uskraćena za oko 880.000 KM sredstava koje donose vize i takse, Vlada KS spremna je nadoknaditi ove prihode državi.

"Mišljenja smo da su ovo neznatna sredstva u odnosu na prihode koje očekujemo  dolaskom ove grupe turista, kao i negativne efekte ukoliko ne dođe do usvajnja ove odluke. Uvjereni smo da će nam se ova sredstva ukidanjem viza višestruko vratiti i biti katalizator oporavka našeg turističkog sektora direktno, ali i indirektno svih djelatnosti povezanih s turizmom", istakao je ministar privrede KS, Adnan Delić.

Osim toga, kao drugi argument za neusvajanje ove odluke, navodi se sigurnosni aspekt vezan za dolazak ovih turista u našu zemlju. Međutim, činjenica je da su oni poželjan profil „sigurnih“ turista u svim evropskim metropolama jer su dobri potrošaći i nisu sigurnosna prijetnja jer saudijske vlasti kroz mehanizam izlazne vize sprječavaju izlazak iz zemlje svojim „problematičnim“ državljanimana.

"Shodno svemu navedenom, pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da na današnjoj sjednici usvoji Odluku o izmjenama i dopunama odluke o vizama jer smatramo da je to, u ovom trenutku, najbolji način da pomognemo i na koncu spasimo privredu Bosne i Hercegovine", podvukao je ministar Delić, te dodao da ukoliko odluka ne bude usvojena, štete koje će nastupiti bit će milionske, a posljedice katastrofalne po najteže pogođeni sektor. 

PODIJELI:

TAGOVI:

adnan delić

vize

turisti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti