Digitalna transformacija predstavlja jedinstvenu priliku za bolju javnu upravu

12.06.2020. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Digitalna transformacija predstavlja jedinstvenu priliku za bolju javnu upravu

Konferenciju su organizovali UNDP u BiH i Britanska ambasada u BiH kako bi se osigurao prostor za dijalog.

Prva online konferencija "Vlade u BiH na putu digitalne transformacije" je održana 10. i 11. juna uz učešće više od 130 međunarodnih i bh. stručnjaka i donosioca odluka sa svih nivoa vlasti, koji su govorili o iskustvima korištenja novih tehnologija u odgovoru na COVID-19 i mogućnostima za ubrzano unapređenje kvaliteta javnih usluga i javne uprave.

Konferenciju su organizovali UNDP u BiH i Britanska ambasada u BiH kako bi se osigurao prostor za dijalog i razmjenu iskustava i najboljih praksi, te podstakla digitalizacija uprave, njegovanje digitalne ekonomije i ohrabrivanje razvoja informacijskog društva. Tokom proteklih mjeseci su napravljeni pozitivni iskoraci u oblasti digitalizacije i e-uprave za efikasniju, inkluzivniju i transparentniju administraciju i javne usluge.

"U ovom teškom periodu pandemije COVID-19, postalo je jasno da digitalna transformacija nije samo poželjna, već i apsolutno neophodna za efikasan i funkcionalan javni sektor. Kriza je samo naglasila koliko važne i inkluzivne mogu biti digitalne usluge, posebno za marginalizovane grupe koje su najviše osjetile posljedice", izjavio je Nj. E. Matt Field, britanski ambasador u BiH.

"Želimo da otvorimo dijalog i razmjenu znanja između institucija vlasti na svim nivoima i stručnjaka. Zadovoljni smo, jer su tokom ova dva dana učesnici čuli brojne primjere iz BiH o značajnoj digitalnoj transformaciji koja se u svega nekoliko sedmica uspješno provela u oblastima obrazovanja, javnih usluga i funkcionisanja javnih institucija. Ohrabruće je da se uprkos izazovima pandemije, upotreba tehnologije i digitalnih rješenja pokazala jednostavnom i efikasnom", izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Razmjena znanja i najboljih praksi je korak ka unapređenju postojećih procesa i sistema, ka brzom provođenju inovativnih rješenja za pomoć društvu, upravi i privredi u prevazilaženju ove i budućih kriza, korištenjem tehnologije za iznalaženje pozitivnih rješenja.

"Promjene su počele, ali nismo još blizu cilja. Ovaj proces treba biti strateški, sveobuhvatan i koristan, vođen od strane bh. vlasti i implementiran od strane javnih zvaničnika, to jest uz pomoć vaših lidera", izjavio je Field.

Globalna iskustva ukazuju da tehnologija može značajno smanjiti opterećenje i troškove javnih usluga. Korištenjem tehnoloških rješenja Vlada Velike Britanije je optimizirala svoj rad, te uspješno odgovorila na 600% povećanje zahtjeva za javnim uslugama tokom pandemije.

"UNDP-ov globalni pristup promoviše pametni rast i upotrebu digitalnih rješenja za prevazilaženje kriza. Zajedno sa Ambasadom Velike Britanije i drugim partnerima u BiH smo posvećeni pružanju podrške svim nadležnim i ključnim institucijama kako bi se kako bi e-uprava i e-usluge što prije postali dio svakodnevnice. Htjela bih uputiti poziv svima da zajedno radimo na ubrzanoj digitalnoj transformaciji", zaključila je Nedera.

Kako bi se kreirala platforma za saradnju putem koje će se razgovarati o vizijama, iskustvima i rješenjima za novu generaciju uprave u Bosni i Hercegovini, tokom konferencije je najavljeno uspostavljanje mreže predstavnika vlasti i stručnjaka za digitalnu transformaciju, što je zajednička inicijativa UNDP-a i Britanske ambasade u BiH.

Na konferenciji „Vlade u BiH na putu digitalne transformacije“ je učestvovalo više od 130 učesnica i učesnika iz Bosne i Hercegovine, država Evrope, predstavnica i predstavnika međunarodnih institucija, kao i PricewaterhouseCoopers kao partnera u procesu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti