Dobri bilateralni odnosi BiH i Makedonije bitni za političku klimu regije

13.12.2017. 08:02 / Izvor: Akta.ba
Dobri bilateralni odnosi BiH i Makedonije bitni za političku klimu regije

Iskazana je opredjeljenost za njihovo unapređenje na načelima ravnopravnosti, razumijevanja i tolerancije.

Izaslanstva ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Makedonije u Skoplju su održala bilateralne konzultacije na kojima je zaključeno da su veoma dobri bilateralni odnosi dviju zemlje, koji su značajni i za opću političku klimu u cijeloj regiji.

Iskazana je opredjeljenost za njihovo unapređenje na načelima ravnopravnosti, razumijevanja i tolerancije.

Konstatirano je da BiH i Makedonija imaju zaključen značajan broj bilateralnih sporazuma koji stvaraju dobar okvir za uspješnu i sveobuhvatnu suradnju.

Pored toga, trebaju se nastaviti aktivnosti na zaključivanju preostalih sporazuma koji su u fazi usuglašavanja, pogotovo ratifikaciji Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, kao i potpisivanju Sporazuma o uvjetima putovanja državljana dviju država između Vijeća ministara BiH i Vlade Makedonije, te otpočinjanje pregovora oko zaključivanja niza sporazuma u raznim oblastima.

Izaslanstva dvaju ministarstava predvodili zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i zamjenica ministra vanjskih poslova Makedonije Arta Toçi, koji su zainteresovani za unapređenje ekonomskih odnosa i trgovinske robne razmjene.

Brkić je naglasio da BiH pridaje veliki značaj daljnjem jačanju regionalne suradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6), te nastavak provođenja aktivnosti s ciljem unapređenja političkog dijaloga, jačanja regionalne suradnje i vođenja politike dobrosusjedstva.

Na konzultacijama su razmijenjene informacije o europskim i euroatlantskim integracijskim procesima u BiH i Makedoniji. Ocijenjeno je da će ratifikacija i stupanje na snagu Sporazuma o suradnji u procesu europskih integracija između BiH i Makedonije dati institucionalni okvir suradnji u ovoj oblasti.

Brkić i Toçi podržali su aktivnosti u daljnjem približavanju euroatlantskom savezu, što je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, sigurnosti građana i preduvjet za stabilan ekonomski napredak.

Također, istakli su da Strategija proširenja za zapadni Balkan, koja se očekuje u veljači naredne godine, neće dovesti do daljnje defragmentacije zapadnog Balkana u kontekstu približavanja EU.

U što skorijem vremenu treba doći do imenovanja veleposlanika Makedonije u BiH, poručili su Brkić i Toçi na konzultacijama u Skoplju, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti