Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Donesena odluka o smanjenju carinskih stopa na uvoz određenih roba

06.11.2018. 07:43 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2019. godine, s tim što primjena Odluke počinje 01.1.2019. godine. Ovom odlukom se omogućava povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz BiH.

Pozitivne efekte ove odluke osjetit će oko 40 hiljada radnika iz oblasti tekstilne, prehrambene, obućarske, hemijske i metalske industrije, kao i elektroindustrije. Njenim donošenjem želi se omogućiti zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u BiH. Za veliki broj preduzeća donošenje ove odluke je od presudnog značajaza opstanak proizvodnje.

U Odluci o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2019. godinu nalazi se 57 tarifnih oznaka, što je za pet više u odnosu na odluku iz 2018. godine, kada su bile obuhvaćee 52 tarifne oznake.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti