Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Donesena odluku o izdavanju državne garancije za Koridora Vc

06.11.2018. 07:30 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o izdavanju državne garancije po Ugovoru o zajmu (Koridor Vc u RS-u - dio I) između Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedne 70 miliona eura.

Sredstva su namijenjena izgradnji glavne trase autoceste Koridora Vc, i to dionica od Petlje "Johovac" (Tovira) do Petlje „Rudanka“ (Kostajnica).

Izgradnjom planirane autocestovne veze Banja Lula - Doboj, omogućava se povezivanje evropskog pravca E 661 (Gradiška – Banja Luka – Mrkonjić Grad – Livno –Split ) i Koridora Vc (Šamac – Doboj – Zenica – Sarajevo - Mostar - Ploče).

Sve dospjele i neplaćene iznose po ovom zajmu za koje BiH izvrši plaćanja iz Garancijskog fonda, Bosna i Hercgovina će naplatiti od Republike Srpske u skladu sa Supsidijarnim ugovorom o garanciji, koji je zaključen u julu ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti