Dopuna uredbe da bi se olakšalo i unaprijedilo korištenje autoceste A1

11.07.2014. 09:12 / Izvor: eKapija.ba
Dopuna uredbe da bi se olakšalo i unaprijedilo korištenje autoceste A1

Autoceste FBiH nude korisnicima usluge elektronsko plaćanje cestarine da prilikom dopune ACC TAG uređaja ostvare popust od 20 posto na uplaćeni iznos, umjesto dosadašnjih 10 posto.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija usvojena je dopuna Uredbe o naplati naknade za korištenje autoceste A1.

"JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar nudi korisnicima usluge elektronsko plaćanje cestarine da prilikom dopune ACC TAG uređaja ostvare popust od 20 posto na uplaćeni iznos, umjesto dosadašnjih 10 posto, čime je omogućeno da stalni korisnici koriste autocestu po znatno povoljnijim cijenama", izjavila je za Fenu glasnogovornica Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Amila Ćoralić.

Po njenim riječima, cilj povećanja bonusa je da se građanima putem elektronske naplate omoguće jeftiniji i povoljniji prolasci.

Time će se povećati broj korisnika elektronske naplate, povećati broj vozila na autocesti, rasteretiti regionalne ceste i povećati sigurnost učesnika u saobraćaju. Izmjenom ove uredbe uvode se i cijene za korištenje autoceste za dionice koje će biti puštene u promet tokom ljeta ove godine.

Riječ je o poddionicama Gorica - Bilješevo (tunel 1.mart) i Gorica - Zenica jug. Ćoralić je navela da su sve izmjene koje su predložene u Uredbi izvršene isključivo da bi se olakšalo i unaprijedilo korištenje autoceste A1 za korisnike i ubrzao promet na naplatnim kućicama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti