Državi su potrebni integratori koji vuku sistem novim tehnologijama i kapitalom

04.12.2019. 15:01 / Izvor: Akta.ba
Državi su potrebni integratori koji vuku sistem novim tehnologijama i kapitalom

Ekonomija u Federaciji Bosne i Hercegovine prema svim parametrima ide uzlaznom putanjom, te je za četvrtinu porastao BDP u zadnje četiri godine.

Ekonomija u Federaciji Bosne i Hercegovine prema svim parametrima ide uzlaznom putanjom, te je za četvrtinu porastao BDP u zadnje četiri godine primjene Reformske agende, kazao je Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

On je u okviru Poslovnog foruma, kojeg je organizovala Privredna komora FBiH naveo kako su izvoz i turizam najveći generatori privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Izvoz i turizam pored toga što su najviše rasli imaju i najveći faktor multiplikacije na BDP. Izvoz sa svojim neto efektom je porastao za 2,1 milijardu, odnosno za trećinu u odnosu na ranije periode. Rast broja noćenja se udvostručio sa jednog na više od dva miliona noćenja“, kazao je Novalić, te pojasnio kako nam samo jedan milion noćenja donosi jednu milijardu BDP, što doprinosi rastu ekonomije.

Novalić je naveo, kako je povećana i fiskalna disciplina, tako da su se za 56 posto u periodu Reformske agende povećali indirekti i 31 posto direktni porezi. Porastao je i broj zaposlenih  za 58.000, od čega je 50.000 zaposleno u realnom sektoru. Također, naveo je kako je u javnom sektoru smanjen broj zaposlenih za pet hiljada.

On je naveo da se prema podacima Federalne informatičke agencije (FIA), na osnovu godišnjeg izvještaja o poslovanju 23.000 kompanija može zaključiti da se ekonomija znatno poboljšala.

Ono na čemu će raditi u narednom periodu je prebacanje fokusa na inostrane investicije. Od pet milijardi investicija Novalić kaže da su više od 80 post domaće investicije.

„Svjesni smo da kapital dolazi izvan naše ekonomske zone, stoga nam je važno da imamo više stranih investicija“, kazao je Novalić te pojasnio kako inostrane investicije sa sobom donose više pozitivnih faktora, odnosno otvaraju se radna mjesta, donose nove tehnologije i osvajaju nova tržišta.

Najveći faktor zaposlenosti čine obrti i četvrtina zaposlenih dolazi iz obrta, navodi premijer. Stoga su nam po njegovom mišljenju potrebni ovi integratori, gazele koje vuku sistem na tržištu novim tehnologijama i kapitalom.

Kazao je i kako je pripremljen Zakon o strateškim investorima koji će dobavljački lanaca multiciplirati.

Također, podcrtao je i kako su nam porezi nominalno visoki, veliki je broj neoporezivih stavki kojih nema nigdje drugdje u Evropi i svijetu.

"Porezi rada su nominalno visoki 71 posto, tako da ćemo novim Zakonom o porezima i doprinosima predvidjeli oporezivanje svega, a značajno smanjenjiti stope na opterećenje rad", rekao je Novalić tokom svoje panel diskusije, te podcrtao, kako FBiH naredne godine ima spremnih tri milijarde investicionih sredstva pokrivenih akcizom za infrastrukturu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti