Đurić: Ostvariti privredni rast od šest ili sedam posto

26.12.2017. 14:09 / Izvor: SRNA
Đurić: Ostvariti privredni rast od šest ili sedam posto

Đurić je dodao da su tolike stope rasta neophodne, jer se u narednoj godini na globalnom nivou predviđa privredni rast od 3,5 posto.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić poručio je danas da RS u narednom periodu mora učiniti mnogo napora kako bi se ostvario privredni rast od najmanje šest ili sedam odsto.

Đurić je dodao da su tolike stope rasta neophodne, jer se u narednoj godini na globalnom nivou predviđa privredni rast od 3,5 odsto.

"Ukoliko bi ostvarivali privredni rast od 3,5 odsto to bi bilo nedovoljno, jer ako se taj procenat primijeni na našu osnovicu te na osnovicu razvijenih, onda će to sigurno povećati razliku između nas", rekao je Đurić u Banjaluci tokom prijema za novinare.

Prema njegovim rječima, stopu rasta od šest i više odsto je moguće ostvariti ukoliko se dosljedno sprovedu mjere koje su zacrtane u Programu ekonomskih reformi Srpske za period 2018 – 2020. godina.

Đurić se osvrnuo i na godinu na izmaku, rekavši da je ju je karakterisao izvjestan privredni rast, prije svega u prerađivačkoj industriji, kao i povećanje broja zaposlenih u industriji Srpske, te smanjenje spoljnotrgovinskog deficita povećanjem stope pokrivenosti uvoza izvozom.

"Nažalost moramo pomenuti i da imamo znatan pad likvidnosti i rast zaduženosti privrede. To moramo imati u vidu kada govorimo o onome što nas očekuje u narednoj godini", kaže Đurić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti