Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Džindić: Ne smijemo dozvoliti da se uruši najznačajniji rudnik u FBiH (VIDEO)

27.04.2021. 13:53 / Izvor: Fena

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je danas Rudnik mrkog uglja "Banovići" gdje je razgovarao sa Upravnim i Nadzornim odborom o požaru koji se dogodio prije mjesec dana u podzemnoj eksploataciji.

"Ministarstvo je već izvijestilo Vladu FBiH o svim događajima na osnovu svakodnevne komunikacije s Upravim i Nadzornim odborom ovog rudnika. Sve ono što je po zakonima urađeno je dosta 'domaćinski' i profesionalno", istakao je Džindić.

Naglasio je da je o svemu obaviješten federalni rudarski inspektor, policija, tužilaštvo i sve sigurnosne agencije te je izrazio nadu da će se vrlo brzo pronaći i detektovati uzrok nastanka požara.

Džindić je kazao da je Upravni obor prezentirao i plan ponovnog pokretanja proizvodnje, ali s preduslovom potpune sanacije štete nastale od požara.

Optimistično očekuje da će se u narednih deset dana posebnim metodama 'približavati' mjestu nastanka požara.

"Približavanjem od oko kilometar transportnog puta prema mjestu gdje je nastao požar, moći će se i procjenjivati način na koji ćemo puštati u proizvodnju podzemnu eksploataciju", istakao je ministar.

Dodao je da su razmijenili informacije o načinu pokrivanja perioda 'nerada' u jami te da su trećinu proizvodnje koja je nedostajala nadomjestili povećanjem proizvodnje iz površinske eksploatacije, tako da finansijski neće biti velikih oscilacija.

"Sa Upravnim odborom Elektroprivrede dogovorili smo da se vrlo brzo razgovara o eventualnom plasmanu 130.000 tona kako bi se finansijski pomogli naredni period. Ne smijemo dozvoliti da se uruši najznačajniji rudnik u FBiH", kazao je.

Na kraju je zaključio da je bilo puno pitanja i tema te da su dogovorili način rada narednih mjesec dana.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Banovići Fadil Kudumović informirao je ministra Džindića o posljednjim dešavanjima te planovima za naredni period.

"Tražili smo određenu pomoć od Ministarstva u rješavanju krucijalnih problema koje imamo, jedan od tih je depo, a drugi je da nam ugovori sastanak sa Agencijom za javne nabavke BiH, jer zbog rokova i žalbi nismo u mogućnosti da normalno funkcionišemo", istakao je.

Pojasnio je da su nadomjestili proizvodnju površinskom eksploatacijom, a dijelom iz depoa.

"Neće biti upitno finansijsko poslovanje rudnika", podvukao je Kudumović.  

 

PODIJELI:

TAGOVI:

RMU Banovići

Nermin Džindić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti