Elektroprivreda HZHB počela isporuku struje Aluminiju, prvi račun za 120 dana

05.01.2019. 10:58 / Izvor: Večernji List
Elektroprivreda HZHB počela isporuku struje Aluminiju, prvi račun za 120 dana

Prema odluci koju je usvojila Skupština Elektroprivrede HZ HB, ovo preduzeće od 1. januara počelo je isporučivati električnu energiju mostarskom Aluminiju.

Elektroprivreda HZ HB počela je s isporukom električne energije posrnulom mostarskom gigantu.

Prema odluci koju je usvojila Skupština Elektroprivrede HZ HB, ovo preduzeće od 1. januara počelo je isporučivati električnu energiju mostarskom Aluminiju.

Kako je za Večernji list rekla Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija u EP HZ HB, Aluminiju se električna energija isporučuje u skladu sa odlukom većinskih vlasnika Elektroprivrede HZ HB te za sada nema nikakvih smetnji u ovome procesu.

"Uprava preduzeća dobila je iste uvjete kupnje električne energije kao što mi imamo ugovor s Aluminijem. Cijena je samo uvećana za onoliko koliko je potrebno da bi ne budemo na gubitku u ovome poslovnom aranžmanu. Prvi računi Aluminiju će biti isporučeni za 120 dana i nadamo se kako će Uprava Aluminija do tada pronaći načine kako izaći iz krize u kojoj se nalazi i kako će biti u stanju ispuniti svoje tekuće obaveze", rekla je Buntić za Večernji list.

Dodala je kako je Uprava EP HZ HB našla načine da kroz potpisane ugovore zaštiti svoje preduzeće, a Aluminiju osigura redovnu opskrbu električnom energijom.

"Naš cilj je svojim aktivnostima zaštititi oba preduzeća. I mi i Aluminij od velike smo ekonomske važnosti za cijelu regiju i mi ćemo s naše strane učiniti sve korake da nadvladamo aktualne probleme. Potpisani ugovori moraju se poštovati i ne treba zaboraviti kako smo u ovoj situaciji izloženi novim opasnostima ako Aluminij ne bude mogao ispuniti preuzete obaveze", zaključila je Buntić.

Inače, Vlada Federacije BiH naložila je Elektroprivredi HZ HB, kao većinski vlasnik, potpisivanje ugovora s Aluminijem i obavezu isporuke električne energije tokom cijele 2019. godine. U ugovoru se navodi odgoda plaćanja 60 plus 60 dana, što znači kako će Aluminij u tom razdoblju potrošiti još 100 miliona maraka električne energije i tek tada će morati platiti račun za struju.

Hoće li u tome i uspjeti, niko ne može prognozirati jer je ta tvrtka dužna oko 350 miliona maraka. Odgoda plaćanja računa za električnu energiju sigurno će posrnulom gigantu trenučno olakšati poziciju, ali potrebna su dugoročna rješenja i planovi za sanaciju stanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti