ENERGA okupila 120 izlagača iz 11 zemalja i više od 200 učesnika

19.06.2018. 12:46 / Izvor: Akta.ba

"Energa", međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, svečano je otvoren danas u sarajevskom Centru Skenderija.

"Energa", međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, svečano je otvoren danas u sarajevskom Centru Skenderija. Učešće na Sajmu uzelo je 120 izlagača iz 11 zemalja i 200 učesnika konferencijskog dijela programa.

Kako je istaknuto tokom njegovog otvaranja radi se o jedinstvenom energetskom događaju u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već osmu godinu za redom, a drugu kako se održava u Sarajevu, tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša.

Potvrđeno je i kako se u proteklim godinama sajam i prateća konferencija ENERGA, svojim sadržajima i strukturom učesnika izdvojio kao uspješan i atraktivan poslovni događaj te svrstan među najznačajnije manifestacije u oblasti energetike u regiji.

"Sajam ENERGA je mjesto susreta uglednih domaćih i inostranih kompanija na kojem se prezentiraju trendovi te raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja u oblastima proizvodnje i distribucije električne energije, fosilnih goriva, obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti kao i različiti oblici poslovne saradnje, domaćih i inostranih kompanija", istaknuli su organizatorije tokom otvaranja Sajma.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine tokom svečanog otvaranja je kazao kako je u energetskom sektoru napravljen odredeni pomak, međutim to je još uvijek nedovoljno. 

Podsjetio je na činjenicu da je tokom zadnjih godina usvojeno nekoliko važnih državnih dokumenata kao što je akcioni plan o obnovljivim izvorima, uspostavljeno je maloprodajno tržište električne energije, usvojen je nekoliko vrlo važnih državnih planova. Ipak, podcrtao je kako nedostaju dva ključna dokumenta, odnosno energetska strategija i Zakon o regulatoru  električne energije. 

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH kaže kako je ENERGA postala brend cijelog regiona, te je posebno raduje da Sajam prate i određene konferencije.

"Ponosna sam i sretna kao ministrica da sve više izdajemo dozvole za čistu energiju", naglasila je  Đapo.

Muharem Šabić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo naglasio je kako je energetika jako bitna za KS, tako da je pokrenuta Studija izvodljivosti za izgradnju sarajevskog sajmišta.

Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora Projekta "ENERGA" ovom prilikom kazao je kako energerski sektor ima značajnu ulogu u ekonomskom razvoju zemlje. Stoga smatra je trajno opredjeljenje Sajma ENERGA je dalji razvoj i napredak sa ambicijama uključivanja regiona u procese u budućnosti.

U okviru Sajma je potpisan ugovor o bileteralnoj saradnji izmedu IZFASa, Tuzlanskog sajma i Privredne komore FBIH.


Gül Şener, predstavnica organizacije IZFAS (Turska) kazala je kako su danas ozvaničili početak buduće saradnje sa Tuzlanskom sajmu. Dodala je kako Izmir godišnje organizuje oko 30 sajmova i većina je međunarodnog karaktera, tako da buduću saradnju očekuje i u okviru rudarskog sektora.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora Energa 2018 je kazao kako mu je čast što je ISFAS prepoznao ENERGA sajam za partnersko povezivanje. Smatra da od ovog momenta kompanije koje se vežu za ova dva Sajma će imati posebnu vezu.

Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave organizatora sajma kazao kako je Sajam dostigao nivo da je danas izašao i na svjetsko tržište.

U okviru Sajma govorio je I Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH, te predstavnik ispred Delegacije evropske unije u BiH.

Prvi put će u okviru sajma danas će biti održani i poslovni susreti “ENERGA b2b 2018”. Za njihovu realizaciju je zaužena Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Evropska poduzetnička mreža u Bosni i Hercegovini (EEN) uz podršku Privredne komore FBiH i Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BIGMEV.

Susreti imaju za cilj podržati bh. kompanije u pronalasku internacionalnih partnera na sajmu. Učesnici će imati priliku dogovoriti sastanke sa potencijalnim partnerima u skladu sa svojim potrebama i interesima, a koji bi u narednom periodu polučili neke konkretne rezultate kroz potpisane sporazume i realizovane poslove.

U okviru Sajma u toku dana će se održati četiri sesije: Energetske i klimatske politike u BiH, Uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, Modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije i Sigurnost snabdijevanja gasom u BiH - Usklađivanje gasnog sektora sa III Energetskim paketom.

Sajam traje tri dana, tako da će i naredna dva biti ispunjen bogatim poslovnim sadržajima i konferencijama.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti