Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

ESV o prednacrtu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Udruženje poslodavaca FBiH izrazilo je nezadovoljstvo zbog toga što se u prednacrtu navodi da se uvezivanje staža i druge obaveze odnose na privredna društva s većinskim državnim kapitalom.

24.11.2015. 08:24 Izvor: / Fena

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na redovnoj sjednici razmatralo je prednacrt zakona o preuzimanju finansiranja neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike zaposlene u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom, javnim preduzećima i ustanovama u Federaciji BiH u periodu 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014. godine.

Dogovoreno je da će Vlada FBiH uskoro dostaviti tekstove ovog zakona socijalnim partnerima - Savezu samostalnih sindikata BiH i Udruženju poslodavaca FBiH, koji će dati primjedbe.

Nakon toga planirano je usaglašavanje na okruglim stolovima.

Stav Sindikata je da se treba uvezati radni staž za sve radnike, ali da se u svakom slučaju trebaju analizirati razlozi zbog čega radnicima nije uvezan radni staž.

Podržavaju da se staž ne može uvezivati na isti način radnicima iz određenih korporacija i radnicima općina, ustanova ili javnih preduzeća.

Udruženje poslodavaca FBiH izrazilo je nezadovoljstvo zbog toga što se u prednacrtu navodi da se uvezivanje staža i druge obaveze odnose na privredna društva s većinskim državnim kapitalom.

Ekonomsko-socijalno vijeće je razmatralo i prednacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Socijalni partneri će se u narednom periodu izjasniti i o tom pitanju.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Saveza penzionera FBiH koji su naglasili da u novom zakonu svi penzioneri trebaju biti dovedeni u isti položaj.

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća razmatrali su i informaciju socijalnih partnera, Sindikata i poslodavaca, u vezi s Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju Federacije BiH.

Dogovoreno je da će se o tome raspravljati uskoro, a prema dosadašnjim razmatranjima, kako je istaknuto, neće biti problema između socijalnih partnera oko dogovaranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti