Famis: Na bh. tržištu je sve veća borba za opstanak

20.03.2018. 12:41 / Izvor: Akta.ba
Famis: Na bh. tržištu je sve veća borba za opstanak
OTVORI GALERIJU

U Famisu imaju potrebu za novim radnicima, ali Husnić ističe da je najveća kalkulacija, kako to sve uklopiti.

"Skoro pet godina promet na bh. teritoriji je u opadanju. Dosta kompanija propada, a neke pokušavaju uvesti red, smanjuju potrošnju i druge segmente, a posebno se to vidi kada je u pitanju kancelarijski materijal, što sigurno utječe na svakoga ko se bavi ovom branšom", kazao je u razgovoru za Akta.ba Ismet Husnić, direktor i vlasnik trgovačko-proizvodnog društva Famis iz Mostara.

Husnić ističe da je u Famisu unazad nekoliko godina glavna stavka prodaje bila prodaja tonera, a "sada te iste kompanije koje su koristile naše usluge iznajmljuju printere, gdje smo mi zaobiđeni".

"Ne mogu opet reći da je cijela prošla godina bila negativna, ali kada se sabere promet od prije nekoliko godina ranije i ovaj sada, moram reći da je manji, odnosno u opadanju", istakao je Husnić.

Firme s kojima su poslovali (ili i dalje posluju) su Elektrodistribucija, BHTelecom, hidroelektrane, škole, te druge.

Planovi

"Za predstojeću godinu ne očekujem ništa posebno, očekujemo isto kao i za 2017. godinu. Ono što imamo ugovoreno, to smo zaokružili, tako da je sve dalje borba za opstanak", dodao je Husnić.

U Famisu imaju potrebu za novim radnicima, ali Husnić ističe da je najveća kalkulacija, kako to sve uklopiti.

"Trenutno imamo šest uposlenih, ali imamo potrebu još za dva ili čak tri radnika i to na poslovima rada u štampariji", kazao je Husnić.

Po pitanju štamaprije, sarađuju sa domovima zdravlja u Sarajevu, te drugim kompanijama.

Opstanak

"Teško je opstati na bh. tržištu, posebno što je ovaj posao obezvrijeđen. Često imamo primjere teških situacija da se određene kompanije prijavljuju na tendere i nude određene usluge ispod cijene, a nažalost, i mi smo pronuđeni da ih u tome pratimo kako bismo bili konkurentniji, pa makar to značilo i rad za džaba", ispričao je Husnić.

Dodao je da su na nekoliko tendera prošli i da se prijavljuju i dalje, ali opet ističe da je teško opstati sa konkurencijom. Bitno je, smatra Husnić, "što se u državi svi mi znamo, ko šta radi i kakav je ko".

"Sada je trend da svi idu vani, ali opet ni tamo nije sjajno. Što se tiče sigurnosti i zaposlenja, to je pozitivno, ali ni tamo plate nisu baš velike kao što se misli, posebno ako uzmemo u obzir drugačiji i skuplji standard života", stav je Husnića.

Podsjetimo, ovo mostarsko trgovačko-proizvodno društvo bavi se trgovinom kancelarijskim materijalom na malo, knjigama, papirnatom roboom, pisaćim i slikarskim priborom. Fokus njihovog poslovanja je Mostar, te Sarajevo.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti