Federalni zavod za PIO/MIO postaje budžetski korisnik

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Federalni zavod za PIO/MIO postaje budžetski korisnik

20.12.2019. 10:34 / Izvor: Akta.ba

Uz budžet Federacije BiH za narednu godinu Dom naroda Parlamenta Federacije na današnjoj sjednici usvojio je izmjene tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH), čijim će stupanjem na snagu Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje izgubiti status vanbudžetskog fonda, odnosno dobiti status budžetskog korisnika.

To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovog zavoda, od 1. januara 2020. godine biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Penzije za decembar će biti isplaćene sa redovnog računa Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok će za januar biti isplaćene iz federalnog budžeta, u februaru.

Integracija Zavoda za PIO/MIO u budžet FBiH glavni je razlog što je predloženi budžet Federacije BiH dvostruko uvećan te iznosi gotovo pet milijardi KM.

Zakonske izmjene, kao i budžet Federacije BiH za 2020. godinu, stupit će na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH budući da su jučer usvojeni i u Predstavničkom domu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti