FUCZ za nepuna dva mjeseca pandemije potrošila oko 23 miliona KM

11.05.2020. 11:38 / Izvor: Akta.ba

Federalna uprava civilne zaštite potrošila je oko 20 miliona KM na rukavice, testove, respiratore, odijela, maske, odijela i drugu zaštitnu opremu tokom pandemije koronavirusa.

Federalna uprava civilne zaštite potrošila je oko 23 miliona KM na rukavice, testove, respiratore, odijela, maske, odijela i drugu zaštitnu opremu tokom pandemije koronavirusa.

Pokazuje to izvještaj koji je FUCZ dostavila Komisiji za sigurnost Parlamenta Federacije o provedenim nabavkama tokom pandemije. Sada su sve nabavke koje je provela Federalna uprava civilne zaštite, na čelu s Fahrudinom Solakom, pod lupom istražnih komisija, ali i Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, svaka nabavka je provedena primjenom izuzeća od Zakona o javnim nabavkama BiH tako da se u konkretnim slučajevima nije primjenjivao navedeni zakon odlukom Vlade FBiH.

Kako su radili, na koji način su birali dobavljače i koliko je prekršen Zakon o javnim nabavkama otkrio je izvještaj koju dostavili.

Iako su sve oči javnosti uprte u istragu pravosuđa o spornoj nabavci 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM, izvještaj pokazuje još spornih nabavki. Zanmljiva je i nabavka testova preko proizvođača namještaja koje je isporučio Cubicus d.o.o.  za koje je plaćeno 1.365.390​ KM.

Inače, na vanrednoj sjednici održanoj 20. marta Federalne uprave civilne zaštite usvojena je Odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzorkovane pojavom koronavirusa u vrijednosti od 2.096.415. KM.

Prema usvojenoj odluci, radilo se o nabavci: 100 hiljada zaštitnih maski, 2.000 litara dezinfekcionog sredstva, 250 hiljada zaštitnih rukavica, 20 ručnih medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temperature, 1000 varenih zaštitnih odijela, 600 kreveta sa madracem i posteljinom za karanten i 30 hiljada testova za detekciju nCov-2019.

Međutim, vremenom su "potrebe" rasle pa je umjesto planiranih 2 miliona Federalna uprava civilne zaštite potrošila više od 20 miliona KM.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti