Hidrogradnja bi zbog štrajka mogla ostati bez posla vrijednog 10 miliona KM

12.11.2013. 13:59 / Izvor: eKapija.ba
Hidrogradnja bi zbog štrajka mogla ostati bez posla vrijednog 10 miliona KM

Zbog kašnjenja u izvođenju radova, blokada i nezakonitog štrajka koji je započeo 30. septembra, postoji mogućnost da Hidrogradnja ostane i bez jedinog projekta koji izvodi na Vijaduktu Briješće, vrijednog 10-ak miliona KM

Zbog kašnjenja u izvođenju radova, blokada i nezakonitog štrajka koji je započeo 30. septembra, postoji mogućnost da Hidrogradnja ostane i bez jedinog projekta koji izvodi na Vijaduktu Briješće, vrijednog 10-ak miliona KM, na kojem je angažirana u svojstvu podizvođača radova. Na navedenom projektu bilo je angažirano i do 170 radnika Hidrogradnje.

Bitno je kazati da je Uprava Društva javno i pojedinačno pozivala radnike da se vrate na posao i da ne prekidaju rad na projektu Vijadukt Briješće, te tražila da se omogući bar minimum poslova u pogonima Sigma, Hadžići i Grebenu.

Zbog novonastale situacije i nezakonitog nastavka štrajka Uprava i Nadzorni odbor nisu u stanju preuzeti odgovornost za imovinu i državni kapital budući da je grupa radnika okupljena oko predstavnika sindikata radnika Redžepa Tufekčića, Miralema Terze i Selima Salamovića u petak 08.11.2013. godine na silu preuzela zgradu Direkcije čime je onemogućena bilo kakva poslovna aktivnost Uprave i uposlenika Direkcije.

Tog dana je grupa štrajkača, uz prijetnje, te primjenu sile istjerala iz poslovne zgrade Direkcije cijeli rukovodni kadar. Dakle, od petka 08.11.2013. godine niko od kadrova Hidrogradnje, inžinjera, ekonomista, pravnika i drugih uposlenika koji nisu učesnici štrajka, nije u mogućnosti izvršavati svoje radne obaveze u poslovnoj zgradi Direkcije, u kojoj se trenutno nalaze štrajkači okupljeni oko predstavnika sindikata radnika Redžepa Tufekčića, Miralema Terze i Selima Salamovića.

S toga se pozivaju Tužilaštvo Kantona, kao i resorno federalno ministarstvo i Vlada FBiH da hitno donesu odluke u kom pravcu će se riješavati situacija u i oko Hidrogradnje jer se radi o pravnome i fizičkom nasilju koje provodi grupa radnika okupljenih oko čelnika sindikata, dok većina radnika i dalje želi da se vrati na svoja radna mjesta, međutim zbog vlastite sigurnosti, prijetnji i blokada nisu to u mogućnosti.

Uprava i NO povodom nastavka protesta radnika, ponovno ističu da su radnici Hidrogradnje sve do pokretanja štrajka – dakle periodu od 15-og do 20. septembra redovno mjesec za mjesec primali plaću. U momentu otpočinjanja štrajka proizvodnim radnicima se dugovala samo jedna plaća i to za mjesec avgust 2013. godine, što se može dokumentirati putem financijske službe, platnih lista i bankarskih izvoda radnika.

Radnici Hidrogradnje, kao državne firme, nemaju nikakve veze sa radnicima firmi koje su im pružili podršku, kao što su Feroelektro, GP Bosna, budući da su to privatizirane firme, koje mogu samo biti primjer šta čeka Hidrogradnju i njene radnike ukoliko se nastavi nelegalan štrajk i firma završi u stečaju, za što će odgovornost snositi i oni koji su radnike poveli u nezakonit štrajk.

Uprava i Nadzorni odbor također informiraju javnost da su radnici Hidrogradnje upravu jedino u pitanju uvezivanja radnog staža, koji nije uvezan 8,5 godina. Također Hidrogradnja trenutno ima samo još pet radnika koji su ispunili uvjeti za penzionisanje, dok je u protekle dvije godine po tom osnovu (može se provjeriti u Fondu PIO) uplaćeno skoro šest miliona KM.

Ukupno rješenje pitanja uvezivanja radnog staža svim radnicima su Uprava i Nadzorni odbor ponudili iz prodaje ili iznajmljivanja zgrade Direkcije i na taj prijedlog je Vlada FBiH, kao većinski vlasnik dala sve saglasnosti.

Bitno je kazati i to da je određena grupa radnika organizatora i učesnika nezakonitog štrajka (Terzo Miralem, Ilijas Krasnić, Redžep Tufekčić, Mustafa Pilav idr.) bila privilegovana od strane ranijih Uprava Društva, koja im je omogućavala da pored plaća i drugih prava iz radnog odnosa ostvaruju dodatna nezakonita primanja u Hidrogradnji, što su naprijed navedeni radnici iskoristili kroz nezadovoljstvo radnika zbog neuplate doprinosa i nedostatka posla, te su zbog ličnih interesa radnike poveli u nezakonit štrajk.

Sadašnja a i ranija Uprava i Nadzorni odbor pozdravljaju odluku Federalnog parlamenta da se izvrši javno saslušanje sadašnje i ranijih Uprava i Nadzornih odbora te da se konačno sagleda stanje i kompletna situacija u ovom privredenom društvu, pri čemu se također  očekuje od Parlamenta FBiH da zahtijeva od izvršne vlasti da odmah sprovede sudske odluke o nelegalnosti štrajka, stoji u saopštenju Uprave Hidrogradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti