Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

I KS nabavlja vakcine komercijalno, najavili krivične prijave prema federalnom ministarstvu

09.02.2021. 11:21 / Izvor: Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri Haris Vranić, Lejla Brčić i Naida Hota-Muminović održali su konferenciju za medije na kojoj su informisali javnost o procesu nabavke vakcina protiv koronavirusa, pripremama za vakcinaciju, kao i odvijanju nastave u školama.

Na početku obraćanja premijer Edin Forto je kazao da država BiH ne radi ništa da nabavi vakcine i da su kantoni prepušteni sami sebi.

Istakao je da Vlada KS planira nabaviti vakcine komercijalno, jer je to jedini način, s obzirom da imaju osigurana sredstva.

"Ponuđene su nam vakcine i humanitarno, ali broj nije dovoljan za sistemsku imunizaciju", poručio je.

Forto je, također, upozorio građane da u svakom trenutku može doći do povećanja broja novozaraženih te ih je zamolio da se pridržavaju mjera, koje su liberalne u odnosu na evropske zemlje.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je govoreći o drive-in testiranju, kazao da će u toku dana prebaciti kontejner za tu vrstu testiranja kod Vrbanja mosta.

Također je kazao da je Vlada KS poduzela određenje mjere u vezi sa krivičnom prijavom prema Federalnom ministarstvu zdravstva, jer izbjegavaju u Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu imenovati dva člana iz KS.

"Poduzeli smo neke mjere u saradnji sa Ministarstvom pravde da vidimo kakva je mogućnost krivičnih prijava prema federalnom ministarstvu, a mi ćemo ispoštovati sve zakonske propise da se odrede dva člana koja će predstavljati KS. Vidjet ćemo kako će se ponašati Vlada FBiH u daljem toku kad se završi naša konkursna procedura. Ovakva nezavidna situacija još nije zabilježena, da KS kao najveći finansijer nema izvornog predstavnka u Upravnom odboru KCUS-a i nemamo informacije šta se dešava ni uvid u trošenje finansijskih sredstava. Krizni štab KS ima osmišljen plan vakcinacije, te da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici, policija, javni ranici te stariji od 65 godina", kazao je Vranić.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić kazala je da je veliki broj roditelja negodovalo naredbu Kriznog štaba KS u kojoj se navodi da djeca do šest godina trebaju nositi maske.

"To je dobrim djelom i opravdano, ali je Vlada FBiH donijela zaključak i prihvatila naredbe Kriznog štaba da djeca moraju nositi maske, uz izuzetak djece do šest godina", naglasila je.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kazala je da Vlada KS započinje proces postepene normalizacije nastavnog procesa te da to ministarstvo ne donosi odluke samo, već isključivo u saradnji s Ministarstvom zdravstva i Kriznim štabom KS.

Najavila je i sastanak s predstavnicima vlasti u Tuzlanskom kantonu i Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Federacije BiH na kojem trebaju razgovarati o većoj autonomiji kantonalnih štabova tokom donošenja mjera u vezi sa obrazovanjem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti