I kupci iz BiH će moći provjeriti pravu kilometražu auta

28.04.2018. 10:20 / Izvor: Nezavisne novine
I kupci iz BiH će moći provjeriti pravu kilometražu auta

Kao najprihvatljivije rješenje čini se model koji koristi Belgija, a koji podrazumijeva upis pređenih kilometara automobila prilikom svake posjete auto-servisu i vulkanizeru.

I kupci polovnih automobila u BiH će moći da provjere stvarnu kilometražu uvezenog vozila, ukoliko u maju bude prihvaćena inicijativa pred Evropskim parlamentom.

Naime, Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta izglasao je izvještaj o sprečavanju manipulacije kilometar-satom prilikom uvoza polovnih vozila, koji je sastavio Ismail Ertug, poslanik Evropskog parlamenta i član njemačkog SDP-a, stoji u Agendi Evropskog parlamenta.

Kako je navedeno, kao najprihvatljivije rješenje čini se model koji koristi Belgija, a koji podrazumijeva upis pređenih kilometara automobila prilikom svake posjete auto-servisu i vulkanizeru.

"Ovo je jak signal protiv manipulacije kilometar-satom. Nadam se da će EP dati podršku ovom prijedlogu na plenarnoj sjednici u maju", napisao je Ertug na svom Twitter nalogu.

Ovo znači da će i kupci u BiH koji odluče da kupe polovan automobil iz inostranstva moći da kontaktiraju servis u zemlji EU iz koje automobil dolazi i provjere kilometražu koju je vozilo prešlo prije nego što je izašlo iz zemlje.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da građani prilikom kupovine polovnog automobila, kako stvari trenutno stoje, kupuju mačka u vreći.

"Kilometraža koju pokazuje kilometar-sat na vozilu je u većini slučajeva daleko od stvarne kilometraže. Na pređenu kilometražu se odnosi i sve ostalo kada je ispravnost vozila u pitanju", pojasnio je Radović.

Naglasio je da ovu inicijativu svakako treba pozdraviti jer će ona doprinijeti zaštiti potrošača, kako bi imali priliku da saznaju šta kupuju, a svakako bi, tvrdi, doprinijela i bezbjednosti u saobraćaju.

U salonu automobila "Braća Đukić" kazali su da je na više od 80 odsto uvezenih vozila vraćena kilometraža.

"Kilometraža se vraća kako bi se postigla bolja cijena jer velika je razlika da li je automobil prešao 150.000 ili 300.000 kilometara, a razlika u cijeni je više nego duplo", istakli su u ovom salonu.

Preporučili su svim kupcima da se obrate ovlaštenim servisima kako bi, kako pojašnjava, provjerili stvarnu kilometražu vozila jer se u servisima vodi servisna istorija automobila.

"Prilikom uvođenja ovog sistema u zemlje EU vjerujem da će on funkcionisati među tim zemljama, a koliko će BiH imati pristup tim podacima - to je pitanje", naglasili su u ovom salonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti