Analize tržišta

Cijene polovnih vozila u padu

14.11.2023. 08:16 / Izvor: Nezavisne novine
polovna vozila

Otvara se mogućnost da jeftinija vozila dođu na domaće tržište.

Cijene polovnih vozila u Njemačkoj su u padu, a budući da auto-kuće iz BiH najviše polovnih automobila kupuju upravo u ovoj zemlji, naši sagovornici ističu da bi u narednom periodu bilo realno očekivati da dođe do pada cijena polovnih četvorotočkaša i u BiH.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, u razgovoru za "Nezavisne novine" kazao je da se najveći broj automobila upravo uvozi iz Njemačke u BiH, te da bi bilo logično očekivati da u auto-salonima i na auto-pijacama cijene polovnih vozila budu niže u odnosu na raniji period.

"Trebalo bi da dođe do pada cijene polovnih vozila, ali s obzirom na to da smo posljednjih godina imali nedostatak ovih vozila, pitanje je koliko će naši trgovci biti u skladu s tim, da li će sada potražnja na tržištu natjerati trgovce da cijene budu niže", kazao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, u ranijem periodu na domaćem tržištu nije bilo povoljnih polovnih vozila, ali kako kaže, sada se otvara mogućnost da jeftinija vozila dođu na domaće tržište.

"Bilo bi logično da imamo niže cijene, ali opet je pitanje da li će trgovci automobila biti u mogućnosti da spuste cijene, da li će oni imati ekonomsku opravdanost", kazao je Ćorić i dodao da bi auto-saloni i trgovci koje se bave prodajom polovnih vozila trebalo da kroz niže cijene ohrabre ljude na ovaj izazov, jer je kupovina automobila postala investicija.

Prema njegovim riječima, mnogo je razloga što je na domaćem tržištu najviše polovnih vozila upravo iz Njemačke.

"Jedan od glavnih razloga zbog čega je to tako, jeste kupovna moć stanovništva i relativna dobra očuvanost vozila zbog tradicionalne njemačke discipline, redovnog servisiranja, ali i rejtinga marki automobila koji se tamo voze", kazao je Ćorić i istakao da je u ovoj državi tradicionalno velik izbor polovnih automobila.

Kako je pojasnio, u posljednje vrijeme došlo je do oporavaka auto-industrije u Evropskoj uniji i to je sigurno smanjilo rokove isporuke novih automobila u Njemačkoj za njihovo tržište, pa se  samim tim, kako je rekao, otvara mogućnost za izvoz automobila u neke druge zemlje, pa tako i u RS.

Haris Muratović, brand manager MOON (Porsche BH), kazao je za "Nezavisne novine" da se sigurno može u narednom periodu očekivati, ako ne dođe do pada cijena, onda barem period mirovanja cijena.

"Moje mišljenje je da će zbog dešavanja u Njemačkoj, odakle BiH najviše uvozi korišćena vozila, doći do stagnacije cijena", kazao je Muratović.

Željko Vasilić iz auto-salona "Braća Đukić" iz Dervente kazao je da je ponuda vozila iz Njemačke povećana, ali da li će doći do pada cijene, rano je govoriti.

"Budući da su u ranijem periodu cijene 'zakucane' u plafon, to je još uvijek nekako na snazi, čini mi se da se neće desiti da se to vrati kako je bilo i ranije", kazao je Vasilić.

Kako je rekao, što se tiče njihovog salona, primjetno je bolja prodaja ove godine nego u posljednje dvije, ali kako ističe, jako teško će se vratiti na onaj nivo koji su imali prije pandemije izazvane virusom korona.

Da automobil nije luksuz nego potreba, potvrđuje i Banjalučanin Milovan I., koji namjerava da kupi polovni automobil.

"Nažalost, danas se bez automobila ništa ne može uraditi na vrijeme. Stari automobil nije siguran za mene i moju porodicu, a i zbog poslovnih obaveza odlučio sam se za nabavku novog vozila. Cijene su svakako više nego prethodnih godina, ali nemam drugog izbora nego da nađem dobro očuvan polovni automobil", kazao je ovaj Banjalučanin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti