Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ilidža i Trnovo: Provjera urbanističkih i građevinskih dozvola - ogroman novac i ogromna korupcija!

02.02.2021. 11:07 / Izvor: Akta.ba

Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, kazao je u razgovoru za Akta da su istražnim radnjama otkrili brojne nepravilnosti u izdavanju urbanističkih i građevinskih dozvola u općini Ilidža i općini Trnovo! 

"Fokusirali smo se i na urbanizam. Tu su ogromne zloupotrebe u pitanju, ogroman novac i ogromna korupcija. Formirat ćemo posebnu operativnu grupu, jer se, zaista, radi o velikim antikoruptivnim aktivnostima koje slijede u BiH", rekao je Kafedžić. 

On dodaje da se trenutno radi na 200 provjera nosilaca javnih funkcija i ovo je prvi put u historiji BiH da su nosioci za ova krivična djela dobili prijave pred nadležnim tužilaštvom.

"Radi se o velikom broju vrijedonosnih papira, nekretnina u Kantonu, ali i širom države", rekao nam je Kafedžić, ne otkrivajući detalje, s obzirom da je istraga još u toku. 

Podsjetimo, podnijeto je 5 krivičnih provjera protiv načelnika sarajevskih općina koji su odlučili ne prijaviti, odnosno sakriti višemilionsku imovinu koju posjeduju u BiH, ali i inozemstvu -  aktuelni načelnik Trnova Ibro Berilo, bivši načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić, ali i Nedžad Koldžo, dugogodišnji načelniki općine Novo Sarajevo. Prijavljeni su i vijećnici Abid Jusić i Samir Šišić. 

Idemo dalje raditi. Ovo je tek početak i ovo je vrlo važna antikoruptivna aktivnost u svim segmentima kada govorimo o bosanskohercegovačkom društvu", poručio je Kafedžić. 

 

B.K. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti