Imenovan koordinacioni tim za praćenje sanacije bolnice u Bihaću

05.09.2013. 16:07 / Izvor: Fena
Imenovan koordinacioni tim za praćenje sanacije bolnice u Bihaću

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici u Bihaću imenovala je, između ostalog, Koordinacioni tim za praćenje sanacije objekata Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić".

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici u Bihaću imenovala je, između ostalog, Koordinacioni tim za praćenje sanacije objekata Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić", uništenih u požaru koji se dogodio 26. jula i nabavku najneophodnije opreme za tu zdravstvenu ustanovu.

Koordinacioni tim osim predsjednika Hamdije Lipovače, premijera Kantona, čine i članovi: Amir Murić, ministar zdravstva i socijalne politike, Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice, Juri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a, i načelnici općina s područja USK-a.

Ministri su dali saglasnost da Vlada bude partner (koaplikant) na projektu "Binova", čiji je nosilac Razvojna agencija USK-a, a koji će biti upućen Delegaciji Evropske unije (EU) po pozivu "Podrška EU lokalnom ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini (BiH)".

Amir Džajić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, sagledavajući složenu situaciju u agraru na području USK-a, a vezano za neisplaćene federalne novčane podrške iz 2012. i 2013. godine farmerima s područja ovog kantona, upoznao je kolege i premijera o problematici iz djelokruga njegova resora.

Vlada USK-a odlučila je tražiti od Vlade Federacije BiH održavanje tematske sjednice posvećene problematici neisplate federalnih poticaja krajiškim farmerima, na kojoj bi prisustvovali premijer USK-a i resorni ministar.

S obzirom na to da je USK jedan od vodećih u poljoprivrednoj proizvodnji, a prvi po proizvodnji mlijeka u FBiH, nedopustivo je da su poticaji isplaćeni nekim kantonima, dok dugovanja prema tamošnjim poljoprivrednicima prelaze nekoliko miliona.

Vladi FBiH iz USK-a predlažu da se razmotri izmjena i dopuna Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane podrške po modelu poticaja, vezano za dopunu rokova, kao i rokove u 2013. godini, a koji su vezani za dostavu dokumentacije za mlijeko i animalnu proizvodnju, te da se posebno vodi računa o razumnosti rokova za dostavu ionako preobimne dokumentacije.

Uz to, prihvaćeno je i potpisivanje sporazuma o supsidijarnom kreditu za Univerzitet u Bihaću, vezano za austrijski kredit, kojim se završava procedura i kreće u implementaciju nabavke opreme za tu visokoškolsku ustanovu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti