Tajni pregovori o prodaji Holiday Inna sa Arapima i Turcima?

28.09.2015. 09:06 / Izvor: Oslobođenje
Tajni pregovori o prodaji Holiday Inna sa Arapima i Turcima?

Bivši radnici nekadašnjeg hotela Holidav Inn Sarajevo, a današnjeg Holidaya Sarajevo koji je od prošle godine u stečaju, još ne znaju šta će biti sa njima nakon što im istekne pravo na naknade sa biroa

Bivši radnici nekadašnjeg hotela Holidav Inn Sarajevo, a današnjeg Holidaya Sarajevo koji je od prošle godine u stečaju, još ne znaju šta će biti sa njima nakon što im istekne pravo na naknade sa biroa. Prema riječima jednog od bivših radnika, koji nije želio otkriti identitet, oko 170 ih je na birou za zapošljavanje.

OGROMNI DUGOVI

Kako saznajemo, nužne poslove prema procjeni stečajnog upravitelja Muhameda Mahmutovića trenutno obavlja samo šest radnika.

Podsjećamo da je 15. juna ove godine, na zahtjev Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a po naredbi Općinskog suda, obavljen pretres prostorija hotela i da su tom prilikom odnesene fiskalne kase, računari, dokumentacija i pečati, kao i računari s bazom podataka o rezervacijama gostiju što je onemogućilo daljnji rad hotela Holidaya Resort koji je otvoren nakon što je Alen Čengić, inače vlasnik restorana Park Prinčeva u Sarajevu, sklopio ugovor o poslovanju sa vlasnikom hotela, Austrijancem Jakobom Kuessom. Tada je pedesetak radnika odlučilo ostati i raditi za Čengića, a ostali su se prijavili na biro.

Među bivšim radnicima kruže priče da se trenutno dogovara tajna prodaja hotela i da koverte zainteresovanih kupaca dolaze upravo na adresu stečajnog upravitelja. Ovu informaciju Mahmutović nije želio potvrditi.

Navodno se za hotel "bori" nekoliko bogatih Arapa i biznismena iz Turske. No, radnici se pitaju kako da se prodaja desi, kada je opće poznato da je hotel u ogromnim dugovima kako prema dobavljačima, tako i prema bankama.

"PONIŠTENI" DIONIČARI

"Mi, bivši radnici, ne krijemo da bismo jedva čekali da se desi prodaja hotela. Tada se nadamo nekoj isplati, jer nam vlasnik Austrijanac duguje 12 plata", kazao je M. A, jedan od uposlenika koji je trenutno na birou.

On se prisjetio i bezuspješnih prodaja hotela u prošlosti. Puno se pričalo, a ništa se nije desilo, naglasio je. Također, radnici su nekada bili i vlasnici 54 posto dionica.

"Radnici su po pravilu, trebali dobiti po 5.000 KM, ali nam je država to pravo poništila. Sada jednostavno nemamo ništa", rekao je.

Zbog nemilih dešavanja u posljednjih nekoliko mjeseci, kada su radnici Holidaya Resorta bukvalno istjerani iz hotela i , zabranjen im j e svaki rad,  i, kao glavnog krivca proglasili su upravo stečajnog upravitelja Mahmutovića, te protiv njega podigli i krivičnu prijavu.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti