al
Inicijativa: Povrat uplaćenih sredstava na ime carine za uvoz mašina

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Inicijativa: Povrat uplaćenih sredstava na ime carine za uvoz mašina

06.07.2018. 15:22 / Izvor: Akta.ba

Udruženje poslodavaca FBiH podržava inicijativu Privredne komore FBiH u kojoj se traži pronalaženje modusa za rješavanje problema nastalog zbog kašnjenja donošenja provedbenog propisa.

Naime, zbog neblagovremenog donošenja podzakonskih akata Zakona o carinskoj politici BiH, odnosno Odluke o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina, privrednici, iako je predviđeno Zakonom, nisu bili oslobođeni plaćanja uvoznih dadžbina.

Članom 276. Zakona o Carinskoj politici Bosne i Hercegovine ("Službeni glanik BiH" broj 58/15) utvrđeno je da se propis iz člana 208. navedenog Zakona donosi u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu, odnosno 29.01.2016. godine. Međutim, odluka nije donesena nakon šest mjeseci, već nakon više od dvije godine od stupanja na snagu Zakona.

Zbog ovog propusta učinjena je šteta privrednim subjektima, te je poslovna zajednica BiH u višemilionskom gubitku, a radi se o sredstvima koja su mogla biti investirana u proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje.

"Smatramo da je inicijativa vrijedna pažnje nadležnih organa, te zahtjevamo da se iznađe rješenje za obeštećenje privrednika, odnosno da se kompanijama izvrši povrat uplaćenih sredstava na ime carina za navedeni period. Molimo da shvatite značaj naše inicijative i pristupite rješavanju ovog problema, a s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta i rasterećenja poslodavaca koji su ionako preopterećeni raznim nametima i porezima", poručili su iz Udruženja poslodavaca FBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti