Iz Norveške 5 mil KM za Inovacioni centar - ICBL u Banjoj Luci

26.05.2008. 15:20 / Izvor: Fena

Abasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu i predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik potpisali su danas u Banjoj Luci
Memorandum o razumijevanju kojim se potvrđuje saradnja vlada RS-a i Norveške na projektu osnivanja i rada „Inovacionog centra Banja Luka – ICBL“.

Inovacioni centar Banja Luka bit će naučni, tehnološki i moderan preduzetničko-poslovni kompleks u Banjoj Luci, koji će, prema najboljim iskustvima iz Evropske unije i svijeta, predstavljati poslovnu infrastrukturu i pomoći stvaranju malih i srednjih preduzeća u oblasti savremenih, inovativnih i visokih tehnologija, posebno za mlade i visokoobrazovane stručnjake.

Ovaj projekt je vrijedan 11 miliona KM, a u njemu vlada Norveške učestvuje s pet, a Vlada RS-a sa šest miliona KM.

Ambasador Braathu je naglasio da će realizacija ovog projekta omogućiti odlazak talentiranih kadrova iz RS-a u inostranstvo i dolazak stranih investicija u RS.

Potpisivanje Memoranduma predstavlja završnu fazu aktivnosti na uspostavljanju Inovacionog centra Banja Luka – ICBL, koje je Vlada RS-a, odnosno, Ministarstvo nauke i tehnologije provodilo u saradnji s predstavnicima vlade Kraljevine Norveške, Grada Banja Luka, Univerziteta u Banjoj Luci i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Dodik je rekao da se ovim uvodi jedna savim nova praksa koja je u skladu s najboljim iskustvima evropskih zemalja radi stvaranja najboljih uvjeta u zapošljavanju.

Iako je u realizaciji ovog projekta bilo određenih zastoja, danas je izraženo uvjerenje da će on biti uspješno proveden.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti