Vijesti

Iz Norveške 5 mil KM za Inovacioni centar - ICBL u Banjoj Luci

26.05.2008. 15:20 / Izvor: Fena

Abasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu i predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik potpisali su danas u Banjoj Luci
Memorandum o razumijevanju kojim se potvrđuje saradnja vlada RS-a i Norveške na projektu osnivanja i rada „Inovacionog centra Banja Luka – ICBL“.

Inovacioni centar Banja Luka bit će naučni, tehnološki i moderan preduzetničko-poslovni kompleks u Banjoj Luci, koji će, prema najboljim iskustvima iz Evropske unije i svijeta, predstavljati poslovnu infrastrukturu i pomoći stvaranju malih i srednjih preduzeća u oblasti savremenih, inovativnih i visokih tehnologija, posebno za mlade i visokoobrazovane stručnjake.

Ovaj projekt je vrijedan 11 miliona KM, a u njemu vlada Norveške učestvuje s pet, a Vlada RS-a sa šest miliona KM.

Ambasador Braathu je naglasio da će realizacija ovog projekta omogućiti odlazak talentiranih kadrova iz RS-a u inostranstvo i dolazak stranih investicija u RS.

Potpisivanje Memoranduma predstavlja završnu fazu aktivnosti na uspostavljanju Inovacionog centra Banja Luka – ICBL, koje je Vlada RS-a, odnosno, Ministarstvo nauke i tehnologije provodilo u saradnji s predstavnicima vlade Kraljevine Norveške, Grada Banja Luka, Univerziteta u Banjoj Luci i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Dodik je rekao da se ovim uvodi jedna savim nova praksa koja je u skladu s najboljim iskustvima evropskih zemalja radi stvaranja najboljih uvjeta u zapošljavanju.

Iako je u realizaciji ovog projekta bilo određenih zastoja, danas je izraženo uvjerenje da će on biti uspješno proveden.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti