Izmjenjena Uredba o dodjeli poslovnih prostora u vlasništvu FBiH

06.06.2014. 09:47 / Izvor: eKapija.ba
Izmjenjena Uredba o dodjeli poslovnih prostora u vlasništvu FBiH

Izmjenama je, između ostalog, predviđeno da poslovni prostor izuzetno može biti dodijeljen bez javnog oglašavanja u slučaju da postojeći zakupac ne izmiruje uredno svoje obaveze.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je jučer Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima, postupku i kriterijima davanja u zakup poslovnih prostora na kojima pravo upravljanja i korištenja ima Vlada FBiH.

Izmjenama je, između ostalog, predviđeno da poslovni prostor izuzetno može biti dodijeljen bez javnog oglašavanja u slučaju da postojeći zakupac ne izmiruje uredno svoje obaveze, da je protiv njega pokrenut sudski postupak i da treća osoba pristane preuzeti cjelokupni dug na način da se ugovor zaključuje između dužnika-zakupca i preuzimaoca duga, na koji pristaje zakupodavac.

Predviđeno je, također, da direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH rješava o dodjeli poslovnog prostora u zakup preuzimaocu duga kada se utvrdi da su za to ispunjeni uslovi. Služba će informirati Vladu Federacije BiH o poduzetim aktivnostima i dodjeli prostora bez javnog oglašavanja.

Razlozi za izmjene i dopune leže u činjenici što se u svakodnevnom radu Služba susreće sa kompleksnim i teško rješivim pitanjima koja nisu obrađena niti regulisana Zakonom o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, jer je on donesen 1977. godine i tretira pitanja zakupa u doba SRBiH, a izmjene i dopune su do sada bile minimalne.

Ovaj zakon je u slučaju neizvršavanja ugovornih obaveza od strane zakupaca predvidio samo mogućnost pokretanja postupaka utuženja pred nadležnim sudovima, a ti postupci su dugotrajni (traju više godina), te često i nakon donošenja presuda Služba ih nije u mogućnosti provesti iz razloga nesolventnosti zakupaca.

U toku trajanja sudskih postupaka u posjedu poslovnih prostora se nalaze zakupci koji ne izmiruju svoje obaveze, a ne žele dobrovoljno vratiti prostore, te zbog toga Služba s takvim prostorima ne može upravljati dok se u njihovom posjedu nalaze zakupci/utuženi, niti se za takve prostore može provesti procedura propisana Zakonom o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, odnosno javno oglašavanje.

Izmjene se odnose i na gotovinske pologe i plaćanje zakupnine unaprijed, saopćeno je iz Vlade. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti