Jača saradnja Tešnja i Šapca

06.08.2019. 15:02 / Izvor: Akta.ba
Jača saradnja Tešnja i Šapca

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj realizovala je višednevnu posjetu učesnicima lanca vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u širem području Šapca.

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj u okviru projekta "Povećanje prihoda ranjivih skupina kroz porodičnu poljoprivredu" realizovala je višednevnu posjetu učesnicima lanca vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u širem području Šapca, Republika Srbija. Vođa delegacije u čijem sastavu je bilo 11 predstavnika je bio prof.dr. Ismar Alagić, direktor TRA Agencije.

Učesnici delegacije su  bili najreprezentativniji proizvođači u biljnoj i animalnoj proizvodnji na području oćine Tešanj, predstavnici poljoprivredne zadruge, te stručna lica i agronomi. Tokom posjete gradu Šabac, delegacija je primljena od strane najvišeg gradskog rukovodstva na čelu sa predsjednikom Skupštine grada Nemanjom Pajićem i zamjenikom gradonačelnika Dušanom Kostadinovićem.

Tokom boravka u Šabcu obavljene su posjete svim učesnicima u lancu poljoprivredne proizvodnje od rasadnika, preko poljoprivrednih proizvođača, proizvođača opreme za prpoljoprivredu, poljoprivrednih zadruga, potom općinskih službi I direkcija za poljoprivredu do obrazovnih institucija kao što su srednja poljoprivredna škola I visa poljoprivredna škola sa tradicijom dužom od 60 godina.

Prema riječima prof.dr. Ismar Alagić-a, direktora TRA Agencije postoji dosta sličnosti između lokalnih lokalne zajednice domaćina i tešanjske sredine.

"Naš cilj je upoznavanje sa dobrim praksama u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi naši proizvođači povećali prinose u narednom periodu i kvalitet proizvoda kroz primjenu najsavremenijih dostignuća koja primjenu već imaju u našem susjedstvu. Razgovarali smo i o drugim oblicima saradnje kao šro je apliciranje na findove Europske unije i saradnja na razmjeni informacija koja I trebala polučiti određene incijative u narednom periodu", istakao je on.

Dževad Bekrić, predsjednik UO poljoprivredne zadruge Kapi života je rekao da je ovo je nastavak dobre prakse koju provodi TRA Agencija za razvoj općine Tešanj kroz organizaciju studijskih posjeta primejrima dobre prakse u regionu.

"Veoma sam zadovoljan ovom studijskom posjetom, jer smo iz prve ruke mogli vidjeti način organizovanja zadruugarstva u poljoprirvedi Republike Srbije i izazove sa kojima se oni suočavaju. Tokom posjeta poljoprivrednim proizvođačima bili smo u prilici da sebe pozicioniramo u odnosu na njih i razmijenimo korisne informacije".

Edin Bavrk, poljoprivredni proizvođač i korisnik projekta TRA Agencije je rekao da ga je posebno dojmila posjeta srednjoj poljoprivrednoj školi I višoj poljoprivrednoj školi, gdje su vidjeli kako se odgajaju nove generacije stručnih lica u poljoprivredi.

"Impresioniralo me je poljoprivredno gazdinstvo od 120 ha na kojem učenici srednje poljoprivredne škole mogu na licu mjesta vidjeti sve oblike poljoprivredne proizvodnje. S druge strane, Viša poljoprivredna škola sa tradicijom dužom od 60 godina je nešto što predstavlja veliku podršku razvoju poljoprivrede ovog kraja. Meni se posebno dojmila posjeta poljoprivrednim proizvođačima gdje smo mogli razmijeniti informacije koje govore u prilog da izazovi sa kojima se suočavamo su u velikoj mjeri slični".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti