Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Jednoglasno utvrđen Novi zakon o sprečavanju pranja novca

20.05.2014. 15:43 / Izvor: eKapija.ba

Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu, u prvom dijelu sjednice koja je  tijeku, jednoglasno utvrdilo Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, kojim se ova oblast usklađuje s  međunarodnim standardima.

Novi tekst zakona inkorporirao je značajnim dijelom sugestije i primjedbe pristigle na raniji tekst zakona koji nije dobio parlamentarnu potporu, a koje nisu u suprotnosti s preporukama Odbora eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

Ovim zakonom definira se uloga Financijsko-obavještajnog odjela (FOO) kao središnje jedinice koja prima, analizira i prosljeđuje informacije, podatke i dokumentaciju o sumnjivima transakcijama u vezi s pranjem novca i financiranjem terorističkih aktivnosti.   

Usvajanjem ovog zakona prevenira se negativno etiketiranje Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Ministarstvo sigurnosti dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po žurnoj proceduri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti