Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Jusko i Mihajlović razgovarali o autoputu i graničnim prelazima BiH i Srbije

21.09.2018. 15:17 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i sekretar Ministarstva Igor Pejić u Beogradu su održali sastanak sa delegacijom Ministarstva prometa, građevinarstva i infrastrukture Republike Srbije, koju je predvodila ministrica Zorana Mihajlović.

Govoreći o trenutnom statusu i planu realizacije projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd, ministrica Mihajlović je informirala da je Republika Srbija realizirala značajan dio formalno pravnih aktivnosti koje se odnose na dionicu na području Srbije, a iste će danas biti okončane potpisom Okvirnog sporazuma s izvođačem, turskom firmom “TASYAPI”, te kasnijim potpisom tri ugovora ukupne vrijednosti od 1,05 milijardi eura.

Ministar Jusko je istakao da su unutrašnji stavovi Bosne i Hercegovine usaglašeni dvjema trasama ovog projekta čija je realizacija od strateškog značaja za BiH, te da je na posljednjem sastanku u Ankari Republika Turska izrazila apsolutnu podršku realizaciji projekta izgradnje obje trase, nazivajući to Projektom pomirenja.

U ovom trenutku, ključno pitanje za realizaciju ukupnog projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd je način finansiranja, o kojem će svakako ovisiti brzina daljnjih koraka u realizaciji ovih aktivnosti sa bh. strane. Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine će nastaviti započete aktivnosti koje su danas intenzivirane sastankom tehničkih nivoa koji je prethodio ovom sastanku, očekujući u najskorijem roku pripremu i potpis međudržavnog sporazuma.

Na sastanku je, također, razmatrano pitanje izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza na mostu Bratunac – Ljubovija. Ministar Jusko je informirao da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, nakon odluke Vijeća ministara BiH o izdvajanju 11,5 miliona KM izdvojila i dodatnih 4,5 miliona KM, čime su stvoreni preduvjeti za objavu tendera za izbor izvođača. Objava tendera za izgradnju graničnog prijelaza očekuje se do polovine sljedećeg mjeseca, a nakon njegove objave, procedura izbora izvođača bit će okončana u zakonu propisanim rokovima.

Nakon sastanka, ministar Jusko je prisustvovao svečanom potpisivanju Okvirnog sporazuma koji je, u ime Vlade Republike Srbije, potpisala ministrica Mihajlović, a u ime izvođača, vlasnik firme “TASYAPI” Emrullah Turanli, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti