Kako je nepostojeća agencija Base Agency prevarila na stotine Sarajlija lažnim oglasom za posao

11.02.2021. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Kako je nepostojeća agencija Base Agency prevarila na stotine Sarajlija lažnim oglasom za posao

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka savjetuju građane da nikada ne šalju lične podatke elektronskim putem i putem društvenih mreža.

Nedavno su društvene mreže preplavila upozorenja prevarenih građana od strane, kako se ispostavilo lažne, izvjesne agencije "Base Agency". Naime, krajem januara na jednoj od stranica za traženje posla na Facebooku pojavio se oglas u kojem "marketinško-kurirska agencija" traži: administrativne radnike, čuvare, skladištare, higijeničarke... Jako decidan oglas, uz striktno navedene neloše uslove, privukao je pažnju stotine građana. 

MOTIV NEPOZNAT

Našoj redakciji obratio se jedan od prevarenih građana (ime poznato redakciji, op.a), koji se javio na poziciju skladištara. Kako nam je rekao, ubrzo nakon apliciranja, stigao mu je email u kojem je dobio termin za razgovor. 

"Bio sam sretan, jer su brzo odgovorili, a i osoba koja se predstavila kao PR agencije u ovoj firmi, bila je jako korektna. Čak su napisali da, u slučaju da mi ne odgovara termin, mogu dobiti drugi. Bilo je i suviše dobro da bi bilo istinito. Zato sam dan prije zakazanog razgovora obišao lokaciju na kojoj nam je rečeno da dođemo i saznao od uposlenika obližnjih firmi da nikada nisu ni čuli za agenciju. Tada sam sreo dvije djevojke koje su uzaludno tražile kancelariju i saznao da su došle na zakazni razgovor. Sutradan sam vidio silna upozorenja i ostalih građana koji su aplicirali, a bilo ih je na stotine. Nije mi jasno kakav motiv mogu imati ovi prevaranti, osim da se okoriste o naše lične podatke", rekao nam je naš sagovornik.

Interesantno, a sudeći po objavama prevarenih građana na društvenim mrežama, skoro svi su dobili termin u isto vrijeme. Kada su shvatili da su prevareni, navodno su obavijestili policiju, koja im je rekla da nema elementa krivičnog djela.

 Međutim, iz MUP-a KS su nam kazali da nisu zaprimili slične prijave. 

Tragom ove informacije, kontaktirali smo Agenciju za zaštitu ličnih podataka. Pojasnili su nam da iz navedenog "proizilazi sumnja na počinjenje jednog ili više krivičnih djela, kao što su lažno predstavljanje, prevara, nedozvoljeno ili neovlašteno korištenje ličnih podataka". 

"Cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka je da se svima na teritoriji BiH, bez obzira na državljanstvo i mjesto prebivališta, osigura zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a posebno pravo na zaštitu ličnih podataka i privatnost. Lažno predstavljanje, prevara, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, propisano je kao krivično djelo i takvi slučajevi su u nadležnosti istražnih organa, a ne Agencije, jer mi nadgledamo provođenje odredbi Zakona i drugih zakona o obradi ličnih podataka", ističu iz ove Agencije. 

DOSTA UPITA GRAĐANA

Dodaju da se Agencija konstantno susreće sa upitima građana vezano za dostavljanje ličnih podataka putem društvenih mreža, u svrhu nagradnih igara, eventualnih dobitaka, online registracije i slično. Jasno je da se tako prikupljena dokumentacija i podaci mogu zloupotrijebiti u razne svrhe. 

"Građani moraju biti oprezni i izvršiti dodatne provjere. Zaštita ličnih podataka je živa materija i apsolutnu zaštitu nije moguće ostvariti.Ali, savjetujemo građane da matični broj, kopije i fotografije identifikacionih dokumenata nikada ne objavljuju na društvenim mrežama niti dostavljaju elektronskim putem!", poručili su iz Agencije. 

Do danas nije poznato ko stoji iza spornog oglasa za posao, i koja je bila namjera. Mailovi s kojih su građanima slali termine za razgovor više ne postoje, a izbrisani su i nalozi na društvenim mrežama. 

Budite oprezni!

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti