Kanton Sarajevo: Generalni štrajk sindikata radnika u zdravstvu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kanton Sarajevo: Generalni štrajk sindikata radnika u zdravstvu

02.09.2019. 10:21 / Izvor: BHRT

Početak generalnog štrajka za danas je najavio Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Trajaće, kažu, do postizanja dogovora s Kantonalnom vladom.

Sindikat traži potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji je istekao 7. novembra prošle godine.

Iz Sindikata tvrde da je zdravstvo u teškoj situaciji, te da je veliki problem deficit kadrova. Iz Vlade kantona kažu da je Sindikat odbio stari ugovor, koji je bio ponuđen.

Umjesto plata, sredstva će ulagati, kako navode, u poboljšanje usluga, navodeći da štrajk najavljuju administrativni radnici i medicinski tehničari, ali ne i ljekari, te da građani neće biti ugroženi.

“Vlada nam nije ponudila apsolutno ništa” , rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić, dodajući da je bivši direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Samir Turković ponudio radnicima povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, što predstavlja godišnje usklađivanje troškova života sa najnižom neto plaćom.

“Ova nova šestorka nam nije ponudila ni to”, rekao je Selimić.

“Mislim da je važno istaći da smo mi sredstva koja oni sada traže usmjerili u poboljšanje zdravstvene zaštite, u programe liječenja teško oboljele djece, invalida, liječenje u inostranstvu. Mi ove godine zapošljavamo 336 novih radnika i 130 za sljedeću godinu”, izjavila je tim povodom ministrica zdravstva KS Amela Softić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti