Kasumović i Konaković razgovarali o zaštiti okoline i taksama za kladionice

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kasumović i Konaković razgovarali o zaštiti okoline i taksama za kladionice

01.11.2019. 13:21 / Izvor: Fena

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović razgovarao je danas u Zenici s predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem o ekološkom zagađenju te problemu naplate naknada za komunalne takse od kladionica.

Kasumović je nakon sastanka izjavio da je samo ove godine na računu Grada Zenice dosad moralo biti 4.200.000 KM od komunalnih taksi od kladionica, ali da taj novac nisu dobili, kako tvrdi, zbog opstrukcija.

Ukoliko se to uskoro ne ispravi, najavio je angažiranje advokatskog tima te podnošenje tužbe za izgubljenu dobit protiv nadležnih federalnih institucija.

Kasumović je kazao kako je ovom prilikom zamolio i Konakovića, koji je delegat u Domu naroda Paralmenta FBiH, da im kroz svoj angažman pomogne da naplate novac koji im, po njihovom mišljenju, pripada.

"Imamo mogućnosti da kroz federalni Dom naroda apeliramo Ustavnom sudu i riješimo klasifikaciju ove djelatnosti. Ona ne može biti izdvojena iz privrede i ne može, kao takva, izbjegavati namete na takav način", mišljenje je Konakovića.

On je ustvrdio da Kanton Sarajevo ima mogućnost, donošenjem seta mjera, i zakonski urediti tu oblast.

Konaković također smatra da je zbog nestabilne isporuke plina te povećanja cijena gasa, potrebno za KS iznaći alternativno rješenje te da su spremni i kreditno se zadužiti kako bi se KS grijao iz Termoelektrane u Kaknju.

"Znamo da bi to bilo korisno i rudnicima, što bi bilo dvostruko korisno za ekonomiju BiH", ističe Konaković, koji je dodao da će slušati glas struke te da su već izvršili i određene tehničke pripreme ako taj izvor energije dođe do Kantona Sarajevo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti