Konferencija AHK i GIZ - Potaknuti saradnju škola i firmi kao mjesta učenja

15.12.2017. 07:55 / Izvor: Fena
Konferencija AHK i GIZ - Potaknuti saradnju škola i firmi kao mjesta učenja

Jan Ebben iz AHK je kazao da je veoma važno da škola i preduzeća sarađuju u sklopu stručnog obrazovanja.

Praksa razvijenih zemalja sa kvalitetnim stručnim obrazovanjem ukazuje na potrebu čvršće saradnje između škola i preduzeća kao mjesta učenja – istaknuto je jučer u Sarajevu na konferenciji posvećenoj unapređenju stručnog obrazovanja.

Na konferenciji koju je organiziralo Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK), u saradnji sa njemačkim GIZ-om, predstavljena su iskustva iz Savezne Republike Njemačke, kao i primjeri dobre prakse u BiH.

"U Njemačkoj je taj vid obrazovanja organiziran na taj način da učenici koji pohađaju strukovno obrazovanje sklapaju ugovore sa preduzećima u koja idu na praksu i većinu sedmice provode u tom preduzeću", izjavila je Brigitte Heuel-Rolf iz GIZ-a.

Putem sistema industrijskih i trgovačkih komora, kako je dodala, preduzeća utiču na sadržaj obrazovanja, kao i na sadržaj ispita koji se na kraju polažu. Kako je navela Heuel-Rolf, to je različito u pojedinim branšama, međutim, generalno se može može reći da 75 posto troškova ovog vida obrazovanja snose preduzeća.

"To je sistem koji se razvijao vijekovima, a ono što se ovdje pokušava uraditi nije prenošenje cijelog sistema u bh. kontekst, već da se preuzmu neki njegovi dijelovi koji su ovdje primjenjivi. Najvažnije što se ovdje treba uraditi jeste povećanje praktične nastave, te povećanje učešća preduzeća u određivanju nastavnih sadržaja i ispita koji se polažu", dodala je Heuel-Rolf.

Naglasila je potrebu uske saradnje  između srednjih škola i preduzeća, direktno ili preko određenih komora i edukacija. Dodala je da se zahvaljujući pilot projektu stručnog obrazovanja u HNK, ovaj sistem već provodi u pojedinim školama u Mostaru, a to se nastavilo raditi i na nekim drugim lokacijama kao što su Goražde i Gradiška.

Jan Ebben iz AHK je kazao da je veoma važno da škola i preduzeća sarađuju u sklopu stručnog obrazovanja.

"Predstavnici škola i preduzeća nas pitaju koji su prvi koraci, odnosno odakle početi. Zato smo i organizirali ovu konferenciju, u smislu poboljšanja njihove saradnje i organizacije same prakse", kazao je Ebben.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti