Konzorcij MOL/INA: Do nedjelje uplata 95 mil. KM za obnovu "Energopetrolovih" benzinskih pumpi

24.03.2010. 08:26 / Izvor: Nezavisne novine
Konzorcij MOL/INA: Do nedjelje uplata 95 mil. KM za obnovu 'Energopetrolovih' benzinskih pumpi

Konzorcij MOL/INA do nedjelje će uplatiti preostalih 95 miliona KM za obnovu "Energopetrolovih" benzinskih pumpi, ali je sada rano govoriti o produženju bankovne garancije za ulaganja, izjavio je direktor sarajevskog preduzeća Franjo Božić, kojeg je na tu poziciju postavio ovaj mađarsko-hrvatski konzorcij.

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF) Enes Ganić, pak, smatra da može nastati ogromna šteta po FBiH ako bankovna garancija i rok za ispunjenje obaveza iz ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola" ne budu produženi, jer tada konzorcij može da ne investira u skladu s ugovorom, a FBiH neće imati načina da ga kazni.

Bankovna garancija vrijedna 33 miliona KM ističe 28. maja, a ugovor o dokapitalizaciji 28. marta. Ova garancija može biti aktivirana kada revizorska kuća završi kontrolu ulaganja konzorcija MOL/INA u "Energopetrol". S obzirom na to da je u ponedjeljak propao pokušaj izbora nezavisnog revizora i da će konkurs morati biti ponovljen, teško je očekivati da će revizija biti obavljena do 28. maja, kada ističe bankovna garancija. U nadležnoj komisiji kazali su da se na konkurs javila samo revizorska kuća "Deloitte", a po zakonu je potrebno da se prijave najmanje tri. Budući da uslovi nisu zadovoljeni o poništenju konkursa treba da se izjasni i Vlada FBiH. Odluku o izboru revizorske kuće Vlada FBiH je donijela u avgustu prošle godine i od tada traju pokušaji njenog izbora. Nezavisna revizija zatražena je jer se Vlada FBiH i konzorcij MOL/INA nisu mogli usaglasiti o visini ulaganja u "Energopetrol", odnosno realizaciji ugovora o dokapitalizaciji nekadašnjeg državnog distributera goriva.

"Iduće sedmice je sastanak konzorcija s premijerom FBiH, a ugovor o dokapitalizaciji 'Energopetrola' ističe prije toga. Poslali smo urgenciju da bude produžena bankovna garancija do kraja godine i sada je pitanje šta će Vlada poduzeti", dodao je Ganić.

U APF kažu da je ugovor u dokapitalizaciji "Energopetrola", potpisan 2006. godine, loš za FBiH, te da se sada malo šta može učiniti. U Agenciji, koja je utvrdila da je vlasnik "Energopetrola" uložio samo šest miliona KM, ističu da je nakon tog saznanja trebalo pokrenuti sve mehanizme i aktivirati bankovnu garanciju.

Direktor "Energopetrola" tvrdi, međutim, da je do sada uloženo 55 miliona, a da će preostalih 95 miliona KM biti uplaćeno do isteka roka - 28. marta. Na pitanje da li će konzorcij produžiti treću bankovnu garanciju, odgovorio je da ona još važi i da razgovor o tome u ovom trenutku nije bitan.

"Kada dobijemo revizorsko izvješće, onda će se utvrditi šta je čija obaveza", rekao je Božić.

Prethodne dvije bankovne garancije nisu aktivirane, a u jednom momentu su čak bile zagubljene u Vladi FBiH.

U Komisiji zaduženoj za kontrolu izvršenja ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola" napominju da sam ugovor nije problem.

"Prema nekim informacijama, konzorcij je uložio 30 miliona KM. Neko ko je uložio toliko novca neće odustati od ugovora. Osim toga, i Vlada je trebalo da preuzme 100 radnika 'Energopetrola'. Dalja sudbina dokapitalizacije biće poznata nakon sastanka s premijerom FBiH", kažu u Komisiji.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao je da nema konflikta s konzorcijem MOL/INA, te da će sporazumno rješavati pitanja iz ugovora. On smatra da je konzorcij do sada "dosta uložio".

"Nismo mi još u fazi za iskorištavanje bankovne garancije. U svakom slučaju ona ne bi trebalo da propadne", dodao je Mujezinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti