Köpruner: Zbog koronavirusa realni sektor u BiH je u jako teškoj situaciji

18.03.2020. 12:21 / Izvor: Akta.ba
Köpruner: Zbog koronavirusa realni sektor u BiH je u jako teškoj situaciji

S obzirom da je GS-TMT kompanija koja 92 posto prihoda ostvaruje na tržištima koja su najviše pogođena korona virusom, problemi polako kulminiraju.

Budući da se cijela situacija vezana za širenje korona virusa iz sata u sat mijenja u kompaniji GS-TMT d.o.o. Travnik nastoje primjenjivati sve donesene mjere uprave kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenika, kazala je za poslovni portal Akta.ba direktorica ove kompanije, Snježana Köpruner.

"Jutros smo oformili krizni štab koji se treba baviti definiranjem i kontrolom mjera vezanih za suzbijanje širenja, budući da smo primjetili neozbiljan pristup problemu", kazala je Köpruner.

S obzirom da je GS-TMT kompanija koja 92 posto prihoda ostvaruje na tržištima koja su najviše pogođena korona virusom, problemi polako kulminiraju.

"Usporena je doprema sirovina, kao i otprema gotovih proizvoda. Svaki dan očekujemo da će se i ti lanci dopreme i otpreme zaustaviti. Organizacija proizvodnje vezana je za dostavu materijala. Ukoliko nema sirovine ni radnici nemaju što raditi", naglasila je Köpruner.

Otkazivanja narudžbi do sada ova kompanija nije zabilježila, iako su imali pomjeranja termina isporuke do mjesec dana s mogućnošću daljnjeg prolongiranja.

"To se desilo kod ključnih kupaca što ima veliki utjecaj na našu likvidnost. U Njemačkoj i Austriji je na četiri tjedna obustavljena proizvodnja u VW-u, BMW-u, Liebher-u kao i u mnogim drugim kompanijama, što automatski ima utjecaj na sve isporučioce dijelova, pa tako i na nas. Troškove koji nastaju, pogotovo troškove rada, biti će nam jako teško nadoknaditi, jer u tom periodu radnici i tako neće raditi", rekla je Köpruner, navideći kako Njemačka vlada svim kompanijama pogođenim korona virusom plaća 100% bruto troškove radnika, odgađa otplate kredita, a sve sa ciljem da se spasi ukupna ekonomija i ne zaustavi konzum.

Ona smatra kako je realni sektor u BiH je u jako teškoj situaciji, te će težinu krize pored njih kako navodi najviše osjetiti njihovi zaposlenici, jer im poslodavci neće moći isplaćivati plate i doprinose.

"Nadam se da će Vlada FBiH uvidjeti problem i naći rješenje koje će pomoći svim ugroženim kompanijama, a ne samo onim s jakim lobijima", rekla je Snježana Köpruner.

Ukoliko stanje vezano za širenje koronavirusa potraje, prva žena GS-TMT kompanije kaže da će obustaviti proizvodnju, a ukoliko Vlada ne donese adekvatne mjere slijede otkazi, kako bi spasili ostala radna mjesta i osigurali opstanak kompanije.

"Na dulje vrijeme je nemoguće financirati troškove rada. Ovo je scenarij u najgorem slučaju, međutim nadam se da u ovoj zemlji ima dovoljno pametnih i odgovornih ljudi koji neće dozvoliti da do takvih situacija dođe, jer nedonošenjem ispravnih mjera će biti pogođen najveći dio realnog sektora, a od njega ipak svi živimo", zaključila je Köpruner.

E. Ko.

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti