Kruna uspješnog poslovanja Hidroelektrana na Drini

13.07.2010. 11:09 / Izvor: Fokus
Kruna uspješnog poslovanja Hidroelektrana na Drini

Predstavnik certifikatorske kuće SGS iz Sarajeva Ramiz Alispahić uručio je Milu Lakiću, direktoru preduzeća "Hidroelektrane na Drini" a. d. Višegrad, certifikate međunarodnih standarda ISO 9001:2008 i 14.001:2004, odnosno integrisanog sistema za upravljanje kvalitetom i zaštitom životne sredine.

Na svečanoj sjednici poslovodstva i uprave ovog renomiranog preduzeća, kojoj je prisustvovalo mnogo gostiju, Alispahić je naglasio da su, pored izvanrednih proizvodnih rezultata, "HE na Drini" osposobljene da svojim poslovanjem svestrano pomažu zajednici i svom okruženju.

Darko Frganja, predstavnik rukovodstva za unapređenje kvaliteta i zaštite životne sredine u "HE na Drini", naglasio je da je u postupku uvođenja sistema upravljanja kvalitetom i zaštitom životne sredine osposobljen tim vlastitih kadrova.

"Naučili smo da upravljati kvalitetom i zaštitom životne sredine znači objektivno sagledavati sebe, svoje dobre i loše strane, da prepoznamo glavne i pomoćne procese i težimo ostvarenju proizvodnih ciljeva", rekao je Frganja.

U ime MH Elektroprivreda RS, čestitke je prenio Vladislav Vladičić, izvršni direktor za investicije i razvoj, a Mile Lakić je naglasio da je ovo kruna dugogodišnjeg uspješnog rada i poslovanja "Hidroelektrana na Drini".

"Ovi certifikati nas obavezuju da nam pogonska spremnost za proizvodnju električne energije bude prioritet. Uz to, konačno smo ispunili sve zadatke prema Regulatornoj komisiji, koji su preduslov za sticanje stalne dozvole za rad naše Hidroelektrane Višegrad", rekao je Lakić.

On je potvrdio da su "HE na Drini", zahvaljujući povoljnoj hidrologiji, ali i izvanrednoj pogonskoj spremnosti HE Višegrad, za šest mjeseci 2010. godine proizvele preko 814 miliona kilovat-časova električne energije, što je za 38 odsto preko plana.

"Drugim riječima, za šest mjeseci ove godine ostvarili smo 90 odsto plana proizvodnje električne energije za ovu godinu. Biće to, bez sumnje, naši rekordni proizvodni rezultati za 20 godina rada ove hidroelektrane", naglasio je Lakić. "HE na Drini" će uskoro izvršiti raspodjelu dobiti iz 2009. godine, koja je bila rekordna po proizodnji i prihodima.

"Ispoštovaćemo većinu zahtjeva brojnih udruženja, institucija i pojedinaca u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, zdravstvene i socijalne oblasti", najavio je Lakić.

Izgradnja upravne zgrade

Nakon obimnih priprema usklađenih sa zahtjevima UNESKO, "HE na Drini" raspisale su konkurs za izradu idejnog rješenja upravne zgrade preduzeća, koja će biti locirana na atraktivnoj lokaciji na Trgu palim borcima, neposredno uz ćupriju na Drini. U pitanju je moderna građevina, koja će bez sumnje uljepšati razglednicu Višegrada, bez narušavanja ambijenta oko mosta Mehmed-paše Sokolovića, kaže Mile Lakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti