Ljubuškom i Š. Brijegu po 3,6 mil KM za vodu

08.01.2009. 09:43 / Izvor: Večernji List
Ljubuškom i Š. Brijegu po 3,6 mil KM za vodu

Predsjedništvo BiH službeno je prihvatilo kreditni sporazum između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o finansiranju sistema otpadnih voda u općinama Fojnica, Prnjavor, i Široki Brijeg te vodoopskrbe u općini Ljubuški.

Ovaj sporazum bi s predstavnicima španjolskog kreditnog ureda trebao potpisati Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH. To je jedan u nizu sličnih sporazuma koji BiH jamče inozemnu finansijsku pomoć u rješavanju problema koji je prisutan u većini bh. općina.

Primjerice, samo preko Bank Austria Creditanstalt AG. do sada je ugovoreno projekata u iznosu od oko 15 miliona eura, a odnose se na oblasti vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda u općinama Grude, Bosanska Gradiška, Posušje i Brčko.

Također je i federalna Vlada prije pola godine usvojila program utroška prošlogodišnjih proračunskih sredstava za transfer nižim nivoima vlasti u ukupnom iznosu 3,685.000 KM. Od toga je 400 hiljada maraka usmjereno za projekte prečišćavanja otpadnih voda u Širokom Brijegu, Odžaku i Ljubuškom. Sva ta sredstva nisu u potpunosti dostatna za rješavanje problema koji se već desetljećima akumulira.

Kanalizacijski sistem u BiH nije bio riješen ni prije rata, a usljed lošeg odražavanja i ratnih razaranja i ono što je postojalo danas se ne može smatrati funkcionalnim. Podaci govore da je u bh. selima samo šest posto stanovništva priključeno na kanalizacioni sistem, dok je taj broj u gradovima oko 75 posto, što je ispod evropskog prosjeka.

BiH nema ni odgovarajuće strategije i zakonske dokumente u oblasti upravljanja vodama, a vjeruje se da će i ovaj problem, uz evropsku pomoć, biti barem djelomično riješen. Program finansijske saradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije vrijedan je ukupno 80 miliona KM.

Finansijski uvjeti koje je odobrio Fond za razvoj su 1,5 posto kamatna stopa, 19 godina otplate sa 6 godina grace perioda.

Dio kredita za vodoopskrbne projekte u četiri općine iznosi 14,2 miliona KM. Fojnica će za razvoj vodoopskrbnog sistema dobiti oko 2,1 Široki Brijeg i Ljubuški po 3,6 posto, a Prnjavor oko 3,9 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti