Mađarski privrednici bit će upoznati o potencijalima RS-a

11.03.2009. 15:41 / Izvor: Fena
Mađarski privrednici bit će upoznati o potencijalima RS-a

Ekonomska savjetnica u Ambasadi Mađarske u BiH Erika Dudaš najavila je danas da će se mađarski privrednici predstaviti na sajmu trgovine u Banjoj Luci, kada će imati priliku da se upoznaju i o mogućnostima investiranja u taj bh. entitet.

Potvrdila je i da će obići cijelu RS da bi se upoznala o njenim potencijalima i ta iskustva prenijeti privrednicima Mađarske.

O mogućnostima ulaganja Mađara u RS danas su u Banjoj Luci s ministricom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Jasnom Brkić razgovarali pored Dudaš i predstavnik Ministarstva nacionalnog razvoja i privrede Mađarske Ištvan Kološvari te članovi Agencije za razvoj, ulaganja i trgovinu te zemlje.

Brkić je rekla da je i dalje nepovoljna robna razmjena RS-a i Mađarske te da je prošle godine iz te zemlje u RS uvezeno robe u vrijednosti od 198 miliona KM, dok je izvezeno svega oko 30 miliona KM.

Ona je kazala da će se učiniti maksimalan napor da bi što više proizvoda iz RS-a izvezlo na mađarsko tržište.

Razgovarano je i o nastavku aktivnosti u vezi s interesom mađarske elektroprivrede za rudnik "Miljevina" u Foči, a Brkić je dodala da je Vlada RS-a formirala tročlanu komisiju za pregovore o mogućem investiranju Mađarske u to preduzeće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti