Menprom u martu počinje izvoz svježeg mesa u Tursku i zapošljava 30 radnika

04.12.2015. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Menprom u martu počinje izvoz svježeg mesa u Tursku i zapošljava 30 radnika

Tuzlanska kompanija Menprom krajem marta trebala bi startovati sa izvozom svježeg mesa u Tursku, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Mensur Alić, direktor kompanije Menprom.

Tuzlanska kompanija Menprom krajem marta trebala bi startovati sa izvozom svježeg mesa u Tursku, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Mensur Alić, direktor kompanije Menprom.

INVESTICIJA OD ŠEST MILIONA KM

Kaže kako posebno ohrabruje odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojom je Međunarodnom aerodrom Tuzla  data dozvola za promet roba životinjskog porijekla.

"Ovo je velika stvar za Menprom. Smanjuje nam troškove i pomaže u daljem izvozu kako bi smanjivali debalans uvoza i izvoza kada je u pitanju Bosna i Hercegovina", kazao je Alić, napominjući kako je Menprom  upravo zbog izvoza svježeg goveđeg mesa u Republiku Tursku počeo izgradnju novog objekta vrijednog šest miliona KM.

Radovi na objektu kojeg čine rasjekaona i pakovanje sviježeg mesa privode se kraju, tako da će objekat biti u funkciji već u februaru 2016. godine.

Posao je osiguran za 30 radnika, već je zaposleno deset i oni rade obuku, dok će ubrzo biti raspisan konkurs za zapošljavanje dodatnih 20 radnika, prvenstveno mesara do 30 godina starosti.

Zapošljavanje će biti realizovano pojašnjava Alić, zahvaljujući jučerašnjoj Uredbi Vlade FBiH o poticanju zapošljavanja, koja uređuje uvjete za korištenje i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale, te samozapošljavanju nezaposlenih osoba.

Kada je riječ o izvozu svježeg mesa Menprom je već ugovori izvoz od 2.000 tona, a tokom ove godine već su uspješno finalizirali probni ugovor vezan za izvoz mesnih prerađevina, čija je vrijednost 1,5 miliona KM.  Osim svježeg mesa direktor kompanije kaže kako je planiran i izvoz od osam miliona KM gotovih proizvoda.

"GAVRILOVIĆ" U TUZLI

"Upravo radimo probe za gotove proizvode. Proizvodnja će početi u januaru 2016. godine", kaže Alić, napominjući kako se radi o novoj odobrenoj kvoti za Bosnu i Hercegovinu za gotove proizvode.

Zajedno sa Menpromom Alić kaže kako bi trebala raditi izvozne poslove i Mesna industrija Bešlić koja ima savremenu klaonicu,a sa kojom kompanija Menprom ima sklopljen ugovor za zajedničke nastupe na turskom tržištu.

U posao oko izvoza biće uključeno i oko 500 kooperanata sa područja tuzlanskog kantona sa kojim su već potpisani ugovori i koji će toviti i uzgajati junad za potrebe izvoza i domaćeg tržišta.

"Samo nam još predstoji ozbiljan rad, jer sa velikim tržištem nema igre, te zato treba biti uključeno više kompanija. Ovo je sigurno razvojna šansa za poljoprivrednike ovoga kantona i šire", kaže Alić, napominjući kako je najvažnije da mi izvozimo naše domaće proizvode, odnosno da novac dolazi u BiH, a ne da ide iz BiH.

Osim izvoza mesa u Tursku, Menprom izvozi za Makedoniju i Kosovo. Izvozom su zadovoljni, iako se radi o manjim količinama, ali su zadovoljni čim se izvozi. Također u pregovorima su oko izvoznih poslova i sa pojedinim arapskim zemljama.

"Čekamo i pristup Evropskoj uniji kako bi imali odobren izvoz proizvoda animalnog porijekla. Kompanija je pribavila sve potrebne certifikate, a ostalo je na vlasti", kaže Alić, nadajući se da će BiH čim dođe do aplikacije u EU biti odobren izvoz.

Poslovanjem su zadovoljni, 2015. godina koja je na izmaku kaže bila je jako dobra, te se nada još boljim poslovnim rezultatima u 2016. godini.

"Zadovoljan sam. Mislim da radimo dobar posao i da smo napravili jedan 'Gavrilović' ovdje u Tuzli", zaključio je Alić.

E. Kokor

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti