Vijesti

Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić se sastao sa predstavnicima telekom operatora u BiH

18.07.2007. 12:48 / Izvor: biznis.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Božo Ljubić sa saradnicima 18. jula. 2007. godine se u Sarajevu sastao s direktorima telekom operatora u BiH Hamdom Katicom, direktorom BH Telecoma Stipom Prlićem, predsjednikom Uprave HT Mostar i Predragom Ćulibrkom, generalnim direktorom Telekoma Srpske.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima Ministarstva u vezi s realizacijom Akcionog plana, Strategije informatizacije bh. društva (AP SIBiH), aktivnostima telekoma na izgradnji infrastrukturne osnove za realizaciju AP SIBiH, te licenci za UMTS - sustav treće generacije (3G) mobilnih komunikacija.

Razgovarano je i o pitanjima u vezi s ubrzanom informatizacijom bh. društva i o izgradnji telekomunikacijske i informacijske infrastrukture. Razgovarano je i o novoj politici u sektoru telekomunikacija, strategiji razvoja sektora, uvezivanju javnog i privatnog sektora, izgradnji ICT magistrale, izgradnji telekom klastera i s tim u vezi aktivnostima Ministarstva i telekoma.

Zaključeno je da telekomi trebaju što više sudjelovati u izradi nove politike u sektoru komunikacija i strategiji razvoja TK sektora. Sudionici sastanka također smatraju da je ICT magistrala neophodna i da će u njenom profiliranju i izgradnji sudjelovati i telekomi sa značajnom tržišnom snagom.

Telekomi će se aktivno uključiti u procesu traženja prave forme povezivanja javnog i privatnog sektora na tragu realizacije strategije informatizacije bh. društva.

U smislu izgradnje komunikacijske infrastrukture utvrđeni su ciljevi, prije svega povećanje penetracije u fiksnoj mreži u periodu od tri godine na 35 %, u mobilnoj mreži na 75, odnosno 100 %, internet na 20 %, kao i široko pojasne priključke na najmanje 5 %.

Jedna je od važnijih tema bila pitanje licenca za UMTS, koju bi trebali dobiti telekom operatori, koji već imaju mreže druge generacije - 2G (GSM) i dvoipol generacije - 2,5G (GPRS i EDGE) mobilnih komunikacija.

Cijena je licence određena kroz studiju, koju je radila skupina domaćih eksperata, pri čemu se vodilo računa o interesima države i korisnika usluga mobilnih komunikacija, a da ih se cijenom ne uspori u realizaciji/uvođenju i eksploatiranju UMTS sustava (trenutno je BiH jedina evropska država koja nije uvela UMTS sustav).

Cijena je licence određena činjenicom da je aktualnom politikom u sektoru komunikacija postojećim GSM operatorima dato pravo (razvojno tehnološkog slijeda), ali istovremeno i obaveza uvođenja UMTS tehnologije i potrebe BiH za izgradnjom mrežne infrastrukture, žične i bežične, za pružanje korisnicima multimedijalnih širokopojasnih usluga, uključujući i takav pristup Internetu, u čemu uveliko participiraju predmetni operatori.

U licencnim će se uvjetima operatore obavezati na maksimalnu realizaciju potrebne infrastrukturne mrežne osnove za realizaciju strategije i akcionog plana informatizacije bh. društva (formiranje tehnološki jedinstvene ICT magistrale, izgradnja širokopojasne pristupne mreže konvergentnog karaktera - fiksno/mobilna i dr.)

Prijedlog studije, uz sugestije sudionika sastanka, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će prezentirati Vijeću ministara BiH, saopćeno je danas iz tog ministarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti